25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Juni 2013 02:15

Zaimović-Uzunović o protestima

 Poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nermina Zaimović-Uzunović (SDP BiH) ocijenila je, komentirajući proteste građana u protekla tri dana ispred zgrade institucija BiH, kao potpuno opravdane proteste mladih ljudi i onih koji su željeli da se konačno riješi pitanje jedinstvenog matičnog broja na cijeloj teritoriji BiH. 

 

Smatrajući da je to pitanje od važnog interesa za sve građane u BiH, zastupnici Predstavničkog doma u Parlamentarnoj skupštini BiH su, ističe ona, uputili prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o JMBG u kojem su, kako kaže, potpuno zadovoljeni kriteriji, koje je postavila presuda Ustavnog suda da bi se član 5. postojećeg zakona o JMBG mogao ispoštovati. 

 

- To znači da smo ispoštovali promjene imena gradova i općina u BiH, čime je zadovoljena presuda Ustavnog suda. Međutim, na toj sjednici ponuđen je i drugi prijedlog zakona koji je tražio da se zakon uskladi s privremenom odlukom Vijeća ministara, a koji je tretirao tri registraciona područja - kazala je Zaimović -Uzunović u izjavi za Fenu. 

 

Tako je, naglašava, ostavljeno vrijeme da se usaglase stavovi između političkih stranaka i da se donese konačna odluka o zakonu o JMBG. 

 

-Naravno, neodržavanje sjednice i postojanje samo privremene odluke, potpuno opravdano je pobudilo građansku aktivnost da traže od parlamentaraca da se to uradi - rekla je Zaimović-Uzunović. 

 

Nakon što su prosvjednici istakli da neće pustiti parlamentarce iz zgrade dok ne donesu traženi zakon, ona kaže da su pojedini parlamentarci smatrali da su ugroženi, što po njenom mišljenju nije bilo tačno. 

 

-Unutar zgrade niko nije bio ni na koji način ugrožen. Međutim, bilo nam je ograničeno pravo da izađemo. Da li je to pobudilo i neke druge stvari da se počnu u ružnom pravcu odvijati da se kaže da je neko ugrožen u Sarajevu, mislim da su to političke manipulacije. Ja se lično nisam osjećala nimalo ugrožena, ali se nije trebalo ograničiti pravo izlaska iz Parlamenta BiH - smatra Zaimović-Uzunović. 

 

Ona naglašava kako je SDP BiH za to da se što prije zakon o JMBG stavi u parlamentarnu proceduru i da se nađe konačno riješenje - "rješenje koje će zadovoljiti i ono što traže građani - jedinstveni matični broj, a istovremeno rješenje koje će biti na državnom nivou, koje će nam omogućiti da dalje koristimo beneficije bezviznog režima i sve ono što je vezano za zakon o JMBG“.