19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 09 Juni 2013 09:57

Vozač kombija pušten iz pritvora

Tužilac Tužilaštva Zeničko – dobojskog kantona (ZDK) Sejad Kožo nije zatražio pritvor za Antu Tikvića, koji je osumnjičen da je u prošlu subotu upravljajući kombijem usmrtio Rusmina Jaganjca (48). Tikvić je nakon petodnevne potrage uhapšen u četvrtak uvečer.

 

Informaciju da je osumnjičeni pušten na slobodu nakon isteka 24 sata, koliko ga je policija mogla zadržati, potvrdili su nam u MUP-u ZDK, uz informaciju da će redovan izvještaj o krivičnom djelu biti dostavljen u ponedjeljak tužiocu. Ovakvu odluku poznavaoci krivičnog prava smatraju jednom od najskandaloznijih pravosudnih odluka u novije vrijeme. Naime, policija je punih pet dana intenzivno tragala za nepoznatim bjeguncem, koji je ostavio teško povrijeđenog biciklistu na cesti. Jaganjac, poznati zenički nogometaš umro je nekoliko sati kasnije od zadobijenih povreda u Kantonalnoj bolnici Zenica. Nakon pregleda više desetina snimaka video nadzora, saslušanja i potraga, identifikovan je osumnjičenih, te je doveden zajedno sa kombijem, koji je potom postao predmet forenzičkih pretraga. Tikvić, koji inače živi u zeničkom selu Čajdraš, policijskim istražiteljima se identifikovao kao državljanin Hrvatske, sa prebivalištem u Stonu kod Dubrovnika (Hrvatska). 

 

- Razlozi da se nekom traži i odredi pritvor su bjegstvo sa mjesta nesreće, mogućnost uznemirenja javnosti, kao i mogućnost da kao strani državljanin napusti BiH prije sankcionisanja. Preostali razlozi su mogućnost skrivanja ili uništenja dokaza, moguć utjecaj na svjedoke, te ponavljanje nedjela. I ovo je Tikvić dijelom ispunio, tako da je ovo više nego „čist“ slučaj za sve, osim za tužioca, kazali su nam stručnjaci iz pravosuđa, koje smo kontaktirali i prezentirali im fakte iz slučaja.  Tikvić, sa dokumentima i prebivalištem  u Stonu (Hrvatska) sad će u „redovnoj proceduri“ biti pozvan da dadne iskaz, a to će Tužilaštvo morati uraditi preko međunarodne pravne pomoći, Vijeća ministara i pravosudnih institucija Hrvatske. Osim što značajno usporava i poskupljuje slučaj, gotovo izvjesno je da, ako bude želio, Tikvić može bez ikakvih problema da se ne odaziva pozivima, a da, ako se ikad i odluči, pristane na suđenje u Hrvatskoj. Poznate su desetine sličnih slučajeva, od „zvučnijih“ poput Ante Jelavića, pa do niza i danas nedostupnih počinilaca krivičnih djela, koji uživaju u susjednim državama. 

 

- Ovim je slučaj bukvalno uništen, te bez prejudiciranja da li su dokazi dovoljno čvrsti i je li to taj vozač kombija, tužilac je odlukom da ne zadrži vozača faktički uništio sluačj, te oslobodio krivca, jer će sada slučaj biti jako teško dovesti do kraja, kažu  naši sagovornici u sudu, tužilaštvu i policiji.  Naši pokušaji da saznamo zašto tužilac Kožo nije iskoristio čak ni „tužilačkih 24 sata zadržavanja“, nisu uspjeli ni u direktnom kontaktu, ni preko službe za informisanje Tužilaštva, jer pomenuti tužilac uobičajeno izbjegava bilo kakav kontakt sa medijima i javnošću.