29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 16 Maj 2013 21:18

Bez BNP-a na Sterijinom

 

Direkciji 58. Festivala „Sterijino pozorje“ 2013. Novi Sad, Republika Srbija - Poštovani, - Kao nosioci produkcije pozorišne predstave „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ koju smo realizovali u saradnji sa našim koprodukcijskim partnerima iz Beograda, a potaknuti odlukom naše kolegice, rediteljice Selme Spahić, da lično ne prisustvuje ovogodišnjem Sterijinom pozorju, dužni smo javnosti i vama predočiti stav produkcije, kao i kolega koji čine autorsku i izvođačku ekipu predstave:


Postavljajući na repertoar predstavu „Grebanje“ i angažujući kolegicu Selmu kao njenu rediteljicu, željeli smo javnosti i našoj publici prikazati kako mladi autorski, rediteljski i dramaturški glasovi tretiraju jedan od gorućih problema naših društava: indoktrinaciju djece instrumentima obrazovnih sistema. Živimo i djelujemo u društvu u kojem je obrazovanje, baš poput kulture, snažno oružje u rukama lokalnih vladara i moćnika, koje je, mada djeluje pod različitim krovovima, ujedinjeno istom željom – da bude sredstvo, a ne cilj; da mlade ne nauči misliti i djelovati, već slušati i šutjeti.

 

Bosansko narodno pozorište Zenica je institucija koja još uvijek čvrsto vjeruje kako polja djelovanja kulture i umjetnosti nisu samo estetika, već u značajnoj mjeri i etika, da se teatar danas nužno mora znati nositi sa svojom društvenom odgovornošću; vjerovali smo i još uvijek vjerujemo, da su i pozorišne daske katedra sa koje treba govoriti o tom problemu i skretati pažnju na klerofašističku ideologiju koja se podmuklo uvukla u sve naše bukvare, čitanke i udžbenike.

 

Nakon što je kolegica Selma Spahić uputila otvoreno pismo javnosti kojim je jasno iznijela svoj stav o nekim, za nas, neprihvatljivim pojavama na ovogodišnjem Sterijinom pozorju, otvorena je rasprava i pokrenut dijalog među kolegama, učesnicima u umjetničkoj realizaciji predstave „Grebanje“. Nesumnjivo, ekipa predstave je osjetila potrebu da stane iza riječi i stavova kolegice Spahić i da je, kao prijatelji i partneri u velikom poslu koji smo, radeći na predstavi, skupa napravili, u tome i podržimo.

 

Iako je jedan dio kolega bio mišljenja da je ovakvu predstavu uistinu potrebno odigrati na Festivalu i u takvom ambijentu, većina kolega ipak je stava da predstavu u novonastalim okolnostima nije primjereno izvesti.

 

S obzirom na sve izneseno, nažalost, dužni smo vas obavjestiti da predstava „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ neće biti izvedena na 58. Sterijinom pozorju. Još jednom izražavamo veliko žaljenje i nevjericu što se festival sa takvom tradicijom i ugledom, na kojem je zeničko pozorište učestvovalo toliko puta, odlučio na čin otvorenja Festivala kako je to ovih dana predstavljeno javnosti. Takva odluka predstavlja jasno ideološko opredjeljenje, a očigledno je da naša predstava i naša misija promovišu neke sasvim drugačije vrijednosti i načela. Želimo vjerovati da će se ubuduće razmišljati o gostima festivala i umjetnicima iz inostranstva, koji moraju biti više poštovani i uvažavani.

Nadamo se da ćemo uskoro, u drugim prihvatljivijim okolnostima, novosadskoj publici prikazati predstavu „Grebanje“ koju je selektor 58. Sterijnog pozorja pozitivno ocijenio. Na tome intenzivno radimo.

Direkcija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Za dodatne informacije molimo Vas da se obratite:

Dino Delić, voditelj Ureda za odnose sa javnostima (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.)