29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 16 Maj 2013 09:18

Zlato i srebro za zeničke horove

 

Horovi dvije zeničke muzičke škole, Osnovne i Srednje, po prvi put su učestvovali  na horskom festivalu „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini. 

 

- To je internacionalni festival takmičarskog kataktera koji se ove godine održao dvanaesti put. Kako su nam prenijeli organizatori, proteklih godina se na festivalu predstavilo 400 horova i više od 20.000 horskih pjevača iz Srbije, Bugarske, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Grčke, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Članovi žirija bili su najpriznatiji umjetnici, profesori muzike, kompozitori i dirigenti, kazala nam je direktorica Osnovne muzičke škole u Zenici Jadranka Tepić.

 

Hor Osnovne muzičke škole Zenica broji 37 članova, učenika trećih i šestih razreda. U konkurenciji šest horova pod dirigentskom palicom profesorice Aldine Aganovič osvojili su srebrnu medalju sa 89 bodova.

 

Hor Srednje muzičke škole ima 38 članova, učenika od prvog do četvrtog razreda, a u kategoriji mješovitih horova, između sedam konkurenata, osvojili su zlatnu medalju sa 93,33 boda. Dirigent ovog hora je profesor Amir Muharemović. 

 

- Naši horovi, iz osnovne i srednje škole, jedini su sa prostora Federacije koji su bili na takmičenju. O masovnosti i konkurenciji koja je vladala na Horskom festivalu govori činjenica da je ove godine učestvovalo 32 hora iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i domaćina Bosne i Hercegovine, kazala nam je direktorica Srednje muzičke škole Meliha Salčinović. 

 

Nažalost, kao i obično, vlast nije prepoznala značaj učešća zeničkih školskih horova na ovom međunarodnom takmičenju. Troškove učešća hora Osnovne muzičke škole Zenica snosili su roditelji učenika, dok je dio troškova učešća Srednje muzičke škole Zenica koji se odnose na prevoz učenika, snosila Općina Zenica.