29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 10 Maj 2013 21:47

Napastvovanje na putu za KBZ?

 Medicinski tehničar Doma zdravlja Zavidovići prijavljen je policiji zbog sumnje da je u ponedjeljak počinio krivično djelo pokušaj silovanja pacijentice koja je vožena na hitnu intervenciju u Kantonalnu bolnicu u Zenici, saznaje "Avaz". 

 

- Mojoj rodici M. S. (25) je pozlilo pa je, nakon što joj je u Domu zdravlja ukazana pomoć, naloženo da bude prevezena u zeničku bolnicu. Taj tehničar je insistirao na tome da njen otac ide u vozilu iza, a ne s njima u kolima Hitne pomoći. Navodno joj je nešto dao da je ošamuti, a o dešavanju u kombiju otac je saznao kada su stigli u Zenicu. Djevojka je kazala ocu da joj je tehničar dao neku injekciju te da je, kada je došla sebi, shvatila šta se dogodilo - kazao je u izjavi za "Avaz" rođak djevojke, koji je našu redakciju i obavijestio o ovom slučaju. Da je slučaj prijavljen policiji, potvrdio nam je Sanjin Kulenović, portparol Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). 

 

- Policija je o ovom slučaju usmeno obavijestila dežurnog tužioca. Izdati su nalozi za vještačenja, a s obzirom na to da je istraga u toku, o ovom slučaju trenutno ne možemo davati više informacija - kazao nam je Kulenović. Ni u MUP-u ZDK nisu željeli davati izjave o ovom slučaju. 

 

- Djevojci je pozlilo zbog nagle aritmije. Vožnja je trajala dvadesetak minuta i djevojka je, na kon što je smještena u zeničku bolnicu, ispričala ocu da ju je naš radnik pokušao silovati - kazao je Halid Muhić, direktor Doma zdravlja Zavidovići. Dodao je da je otac tog dana fizički pred ljekarima i svjedocima napao tehničara u Hitnoj pomoći, nanijevši mu povrede. Otac je dežurnom ljekaru tada kazao da tehničar zna zašto ga je napao. Ubrzo je stigla policija pa je slučaj zadokumentiran. 

 

- Mi smo pokrenuli disciplinski postupak, ali ne želim prejudicirati bilo šta. Ukoliko se tvrdnje pokažu istinitim, zna se šta slijedi. Nevezano za taj slučaj, oca djevojke prijavili smo zbog nanošenja povreda našem radniku na radnom mjestu, kao i zbog umanjivanja sposobnosti dežurnog tima napadom na jednog zaposlenika. Ako se utvrdi lažno prijavljivanje, ići ćemo s kontraprijavom - kazao je Muhić, dodavši da, zbog digniteta ustanove, želi da izvede stvari načistac.  Kako saznajemo, u policiji je saslušan i vozač vozila Hitne pomoći, koji je kazao da je kroz staklo kabine sve vrijeme vožnje imao vizuelni kontakt te da uopće nije primijetio bilo kakav kontakt pacijentice i tehničara, a kamoli seksualni čin ili napastvovanje. 

 

- Iz vozila je izašla na nogama, pozdravila nas i zahvalila na brzoj vožnji - kazao je vozač istražiteljima i upravi Doma. Djevojka M. S. ne živi u BiH, ali je, prema riječima članova njene porodice, zbog ovog slučaja ostala u državi. U zeničkoj bolnici kažu da su razlozi što je djevojka ostala u državi medicinske prirode te da je ona na internom odjelu zeničke bolnice zadržana isključivo zbog izražene srčane aritmije. 

 

Kako "Avaz" saznaje od istražitelja, ljekarski pregled na ginekologiji zeničke bolnice pokazao je da nema tragova seksualnog, a pogotovo nasilnog čina. Ipak, da bi se utvrdila potpuna istina, ljekari su izuzeli briseve, čiji će nalazi biti poznati za nekoliko dana.

 

AVAZ