28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 07 Maj 2013 16:04

Novi poslovi na tunelu Vijenac

 

U Zenici je danas potpisan ugovor između JP Autoceste FBiH i BH konzorcija kojeg čine Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo o izgradnji faze II tunela Vijenac (tunela 1. mart).  Ugovor vrijedan 47,73 miliona KM potpisali su direktori Ensad Karić (Autoceste FBiH), Hamed Ramić (Euroasfalt) i Asim Nanić (ŽGP), dok je supotpisnik Ugovora Enver Bijedić, ministar Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. 

       

 

Radovi će trajati 12 mjeseci, nakon čega će u potpunosti biti završen auto-put od Sarajeva do Zenice. 

       

"Izgradnja tunela 1. mart je priča o zajedničkom uspjehu Autocesta FBiH i domaćih kompanija", istakao je direktor Ensad Karić, naglasivši da će po završetku Faze II ovo biti najduži tunel u BiH ali i jedan od najmodernijih i najopremljenijih tunela u regionu, a ujedno i predstavlja jedan od trenutno najzahtjevnijih objekata na Koridoru Vc. 

 

"Zahvaljujući danas potpisanom ugovoru za 12 mjeseci građani i građanke ove zemlje konačno će autoputem putovati od Sarajeva do Zenice", najavio je Karić ističući posebno zadovoljstvo što u realizaciji ovog projekta učestvuju domaće kompanije, koje ovim dobivaju i važnu referencu za druge poslove u budućnosti.  Karić je istakao da se pregovorima sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj osigurao ravnopravan tretman za domaće kompanije u njihovoj, inače vrlo strogoj tenderskoj proceduri.  Prema njegovim riječima, dvadeset posto od vrijednosti ugovora finansirano je od naplaćenih bankovnih garancija, dok je ovim ugovorom premašena jedna milijarda KM ugovorenih investicija u proteklih 20 mjeseci. 

       

"Čestitam Euroasfaltu i ŽGP-u na ovom ugovoru i želim im uspješne radove i siguran sam da se vidimo za 12 mjeseci na otvaranju i tunela i kompletnog autoputa Sarajevo-Zenica", poručio je Karić. Hamed Ramić, direktor Euroasfalta je u ime BH Konzorcija istakao da je ovim ugovorom potvrđeno da su domaći građevinari spremni nositi se sa najzahtjevnijim projektima, koji mogu doprinijeti oporavku bh. privrede.  Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić kazao je da zahvaljujući angažmanu Autocesta, radovi na tunelu 1. mart (tunel Vijenac) idu i brže od očekivanih. 

       

"Ovakvi projekti vraćaju nadu Bosancima i Hercegovcima u nas same da smo sposobni zajedno graditi bolju budućnost", naglasio je premijer Zeničko-dobojskog kantona, Fikret Plevljak. Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, istakao je da je šansa integracije BiH upravo u izgradnji putnih komunikacija koje mnogo uspješnije od političara povezuju ljude i cijelu BiH.  Na Dan nezavisnosti, 1. marta 2013. godine, završen je proboj tunela Vijenac (tunela 1. mart), odnosno spajanje tunela kompletnom dužinom u okviru prve faze radova. Nakon evaluacije pristiglih ponuda za izgradnju tunela 1. mart (faza II) izabran je BH Konzorcij kojeg čine: Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo. Kriteriji tendera su bili određeni na način da je omogućen ravnopravan tretman domaćih kompanija. Potpisivanje ugovora za fazu II, tunela 1. mart podrazumjeva izgradnju: hidroizolacije, odvodnje, sekundarne podgrade, kolovozne konstrukcije i elektroinstalacija.  Završetak tunela 1. mart planiran je za mart 2014. godine, čime će u funkciji biti cjelokupna dionica Drivuša – Kakanj, odnosno Sarajevo - Zenica, navodi se u saopćenju JP Autoceste FBiH