28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 26 April 2013 12:51

Sastanak sa privrednicima

Na poziv Udruženja poslodavaca Zenica kantonalni ministri privrede i finansija, Đemil Ugarak i Mirsad Isaković prisustvovali su sastanku Upravnog odbora ove asocijacije na kojoj je raspravljano o izvršenju budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2012. godinu i analizirano stanje u privredi. Tom prilikom ministar Isaković obrazožio je tokove budžeta u protekloj kao i projekcije budžeta u 2013. godini.

 

On je također istakao da je poziv Udruženja poslodavaca  Zenice za čvršćom saradnjom sa sektorom privrede hvale vrijedan i da što češćom komunikacijom sa poslodavcima, Vlada također može dobiti korisne savjete i prijedloge kako unaprijediti ambijent za daljnji razvoj privrede na ovom području.

 

 

Ministar Ugarak obrazložio je mjere i aktivnosti koje su Ministarstvo privrede i Vlada Zeničko-dobojskog kantona u protekloj godini poduzeli na povećanju poslovne sposobnosti i ambijenta za proizvodnju na području Kantona te informirao poslodavce o novim vrstama poticaja koji su namijenjeni privrednicima. Pozvao ih je da apliciraju na konkurse za ova sredstva i upoznao poslodavce Zenice sa projektom energetske efikasnosti koji će Vlada Kantona razvijati u narednom periodu te ih pozvao da se priključe realizaciji ovog projekta.

 

Senaida Turkić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja postavila je više pitanja ministru Isakoviću u vezi sa ostvarenjem budžeta te pohvalila saradnju koju imaju sa Kantonom. Istakla je kako ovo Udruženje budno prati sva zakonska rješenja koja se tiču privrede te da redovno daju svoje primjedbe i prijedloge. „Drago nam je, kazala je gospođa Turkić, da su naši prijedlozi za poobljšanje Nacrta Zakona o javno-privatnom partnerstvu prihvaćeni. Uzu to, veoma smo zadovoljni odgovorima koje smo danas dobili od ministara što je pokazatelj da je ovaj sastanak pun pogodak. Boris Crljenica, član Upravnog odbora Udruženja kazao je da su privreda i Vlada na istom zadatku,a  to je razvoj privrede i veće upošljavanje, ali da bi se to ostvarilo, pojedina zakonska rješenja moraju se mijenjati u pravcu rasterećenja privrede, kazao je Crljenica. 

 

Na kraju sastanka dogovoreni su daljnji zajednički potezi koji bi išli u pravcu edukacije i osposobljavanja zeničkih preduzeća za sredstva IPA programa i evropskih fondova u cjelini.


Press služba ZDK