29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 April 2013 16:18

CZ:Povećana radioaktivnost koksa

Kantonalna uprava Civilne zaštite jučer je dobila telefonsku anonimnu dojavu da su kontrolni uređaji u pogonu Aglomeracije kompanije ArcelorMittal Zenica pri istovaru vagona sa koksom registrovali pojačanu radioaktivnost.

 

S obzirom na potencijalnu opasnost od radioaktivnog koksa za građane iz civilne zaštite su odmah reagovali, obavijestili nadležne u kompaninji i inspekcijske organe. Pojašnjeno im je da se radi o pošiljci koksa iz Lukavca, a u priloženoj dokumentaciji je potvrđeno kako su ovlašteni servisi ArcelorMittala izmjerili povećanje nivoa zračenja, u odnosu na dozvoljeni, ali da je to najniži prag detekcije i nije neuobičajen za koks.

 

O svemu ovome obavješten je i Inspektorat državne regulatorne agencije za radijaciju i nuklearnu sigurnost u Sarajevu, navode danas iz Kantonalne uprave civilne zaštite

 

U AMZ nam je pojašnjena poprilično nejasna informacija CZ-a, te službeno saopćeno da je "zabilježena radioaktivnost koksa povećana u odnosu na "pozadinsku", to jest uobičajenu radioaktivnost u prirodi, ali ne i dozvoljenu za upotrebu. - Naime, kad neka sirovina ima radioaktivnost veću u odnosu na dozvoljenu, njoj se onemogući ulazak, a kamoli korištenje u pogonima, rečeno nam je, uz opasku da o svakom ulasku sirovina (željezo, koks, goriva), te izvršenim pregledima postoji uredna dokumentacija dostupna nadležnim.