19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 17 April 2013 05:00

SDP Zenica odgovara SDA-u

 

Nismo  nimalo iznenađeni da politička   partija  koja je cijelu BiH  dovela u krizu u periodu svoje dugogodišnje  apsolutne vladavine  sada svoje  neuspjehe i  propuste,  neplaćene fakture i svoje kriminalne radnje  podmeće strankama koje su bez SDA u vlasti u ZDK-u svega  10 mjeseci. Činjenica je da je budžetski deficit   u Budžetu ZDK-a naslijeđen iz 2010.godine koji je ostavila SDA dok je bila vladajuća stranka.  

 

Razlozi zbog  kojih  je deficit u Budžetu u 2012-oj uvećan  su u  neispunjavanju plana  prihoda po osnovu indirektnih poreza koji čine najuticajniji dio prihoda u Budžetu. Dugoročno ti prihodi su manji po ovom osnovu za 20%.  I to  još jednom podrcrtavamo  kao činjenicu   demantujući   lažI  koje se plasiraju iz SDA.  Istina je da je Skupština ZDK-a usvojila Budžet bez glasova poslanika SDA za 2013.godinu i tako finansijski spasila 2013. i veliki broj budžetskih korisnika.

 

Da se je pitala SDA ovaj Budžet ne bi bio usvojen.

 

U ovako teškoj ekonomskoj  situaciji Vlada ZDK održava kontinuitet u likvidnosti Budžeta i vodi računa da prioritetno isplati  plaće hiljadama budžetskih korisnika, prije svega u: osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, policiji, radnicma  u pravosuđu, najteže ugroženim socijalnim kategorijama, kao i boračkim populacijama  nastojeći da ne pribjegne krajnje  nepopularnoj mjeri smanjenja plaća. 

 

Prava je istina koju javnost  treba da zna i koju saopštava KO SDP BIH ZDK da se u daleko težim ekonomskim i socijalnim uslovima nego u prethodnim godinama Vlada ZDK ponaša    odgovorno i krajnje ozbiljno, maksimalno angažovano uz realizaciju mjera štednje što demantuje tezu SDA-ovaca o rastrošnosti funkcionera SDP-a.

 

Takođe nije tačno da  SDP i Vlada ZDK nemaju ekonomsku viziju, jer  tu viziju nije  imala SDA u vremenu svog 10-godišnjeg mandata.  Vlada koju čine SDP, SBB,NSRzB, HDZ izlaze već na narednoj sjednici sa krunskim dokumentom „Strategija zapošljavanja  2013-2020“. Dakle aktuelna vlast u ZDK-u izlazi sa vizijom zapošljavanja za narednih 7 godina u Zeničko-dobojskom kantonu. 

 

Krajnje je bizarno i jeftino  obmanjivati javnost   neistinom da su vodeći    ljudi SDP na trošak Vlade koristili bilo kakve ugostiteljske  usluge, što jednostavno ne odgovara istini i što nije manir SDP-a i što ne odgovara ni kolektivnim ni idividualnim moralnim načelima u SDP-u.

 

SDP je toliko dostojanstvena partija i hvala bogu  u tome se nismo ugledali na SDA  i nismo  korumpirana partija i   na takav nizak nivo se ne spuštamo.

 

 A, o tome kako su se ne sitna,  već mnogo krupnija sredstva trošila za  vrijeme vladavine  SDA  vrlo brzo ćemo upoznati javnost  na press konferenciji koja će se uskoro održati na temu austrijskog kredita za opremanje Kantonalne bolnice Zenica kao i drugim vrstama rastrošnosti bivše vlasti.

 

KANTONALNI ODBOR SDP BIH ZDK