23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 16 April 2013 06:28

Festival u Kranju

 

Bosanskohercegovačko kulturno-umjetničko društvo KUD DEM iz Kranja u partnerstvu sa Savezom BiH kulturno-umjetničkih i humanitarnih društava Slovenije, Svjetskim savezom dijaspore Bosne i Hercegovine, Ambasadom  BiH u Sloveniji, Općinom Kranj i Zavodom za turizam Kranj od 18. do 21. aprila u Kranju organizuje Međukulturni međunarodni festival.

 

 Javna tribina

 

Osim predstavljanja različitih kultura i običaja iz više zemalja, dio programa biće posvećen i neizbježnoj politici. Održaće se javna tribina na temu “Dijaspora BiH, iskustva i dileme s osvrtom na iskustva Slovenije “.Gosti na tribini bit će član predsjedništva BiH Željko Komšić,  zastupnik gospodina Izetbegovica Edin Ramić, Ambasadora BIH u Sloveniji Slavko Puljić, predsjednik Svjetskog saveza Dijaspore BIH Zaim Pašić, član glavnog odbora SSDBIH iz Hrvatske Hamdija Malić , Rudi Merljak iz ureda za iseljenike u Republici Sloveniji,  Metka Lokar iz Instituta za iseljenke Republike Slovenije tei mnogobrojne druge nevladne organizacije . 

 

Informaciju o ovom najvećem ovogodišnjem kulturnom skupu na kojem će značajno mjesto uzeti predstavnici dijaspore i domovine i drugih zemalja dobili smo od idejnog tvorca, predsjednice KUD DEM i članice GO SSDBiH Dinke Hrustanović:

 

 “Kompletan projekat predstavlja koncept različitosti gdje je  kultura predstavljena s različitih aspekata, od književne pisane riječi, fotografije, sajma etnološke umjetnosti do prikazivanja tradicije i običaja kroz pjesmu i folklorne igre. Festivalom želimo ljudima predstaviti nepoznate kulture, plesove  i običaje i na taj način  proširiti vidike. Naš drugi cilj je da svim generacijama, posebno mlađima, ovim festivalom dokažemo posebnost različitih kultura i njihovu vrijednost. Na taj način se povezujemo, izmjenjujemo iskustva i međusobno družimo. Treći cilj je da pokažemo da se tradicija i kultura jedne zemlje mogu održati svugdje u svijetu. “ 

 

Bosanska žena

 

Festival je međunarodnog karaktera, možete li nam reći šta će sve biti predstavljeno i ko sve učestvuje? 

 

 “Kultura je ujedno i most saradnje između BiH i dijaspore  upoznavanjem različitosti drugih naroda s područja Evrope, Balkana i Azije i njihovih kulturnih vrijednosti. Na jednom mjestu ćemo vidjeti i upoznati rad i aktivnosti dijaspore i rad naših sunarodnjaka iz BiH, te domaćina iz Slovenije i gostiju iz Gruzije, Ukrajine, Austrije, Srbije. Naši posjetioci će imati priliku da upoznaju ljepote BiH kroz slike, ručne radove, kulinarstvo i pisanu riječ. Kroz pisanu riječ ćemo vidjeti i osjetiti kako   iskazuje svoje sjećanje i doživljavanje života u BiH predstavnica dijaspore Vasvija Dedić-Bačarec i kako to sve doživljava i vidi sam građanin BiH koji u njoj živi i radi Branislav Lukić Luka.  Fotografska i likovna izložba dat će nam pogled na ljepote BiH, a i same Slovenije. To će nam prikazati predstavnici dijaspore  Bosanskohercegovački švedski Savez žena, predstavnici naše države BiH Denis Dugonjić i Ranislav Lukić Luka i predstavnica Slovenije Arijana Pisk. Naše vrijedne predstavnice udruženja žena iz Slovenije predstavit će ručne radove. Tu ćemo takođe  vidjeti umjetnosti naših žena s područja iz dijaspore, BiH, Srbije,  Azije i Slovenije. Predstavnice Bosanskohercegovačkog švedskoga Saveza žena će održati seminar za sva udruženja gdje će pokušati prikazati svijetu da bosanska žena nije žena koja zna samo da razvija “bureke “, ona je mnogo više i vrednije. Na festivalu će nastupiti folklorne grupe s područja  Gruzije, Ukrajine, Austrije, Srbije, Hrvatske i  Slovenije.  “Boje dijaspore”  braniće folklorna društva  iz Švedske, Austrije i Slovenije. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati  folklorne grupe iz Velike Kladuše i Bihaća.”

 

Namik  Alimajstorović