20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 15 April 2013 12:22

Saopćenje SDA ZDK

 

Press konferencija KO SDA Zeničko-dobojskog kantona - Aktuelna politička situacija sa posebnim osvrtom na:


1.Izvještaj o izvršenju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2012.godinu i

2. Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2012.godinu.

 

Uz čestitke povodom Dana Armije RBiH želim saborcima puno zdravlja, uspjeha u radu i svako dobro, a svojim sugrađanima čestitam i Dana općine Kakanj.

 

Na posljednjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona imali smo priliku razmatrati Izvještaj o radu Vlade Kantona za 2012.godinu koji je usko vezan sa Izvještajem o izvršenju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2012.godinu. Iako su navedeni izvještaji metodološki sveobuhvatni, sadržajni i korektno urađeni, iz diskusija većine zastupnika iznesena je zabrinutost za trenutno stanje složenih ekonomskih i društvenih uslova življenja građana Kantona.

Kao glavne krivce za ovo stanje i očitu lošu efikasnost Vlade Kantona, vidimo u strankama koje su preuzele odgovrnost vođenja Kantona predvođene SDP-om i SBB-om. Katastrofalni rezultati rada Vlade i Skupštine Kantona koje vodi nova koalicija ovih stranaka ogledaju se u slijedećem:

 

- Ogroman deficit Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2012.godinu;

- Ne postojanje jasne vizije izlaska iz teške ekonomske situacije;

- Rastrošno ponašanje funkcionera vladajuće većine;

- Pogoršanje ukupnog privrednog ambijenta, gdje posebno zabrinjava činjenica da po prvi put u Zeničko-dobojskom kantonu imamo veći broj nezaposlenih (68.944) od zaposlenih (67.816) sa trendom stalnog pada i negativnog odnosa;

- Loš odnos prema poljoprivrednim proizvođačima;

- Neuvažavanje školskih odbora i izražene volje predstavnika viječa roditelja i nastanika/profesora u postupku imenovanja direktora škola;

- Ogromno smanjenje sredstava za branilačke populacije, i tako dalje.

 

Zbog navedenih i drugih katastrofalno loših rezultata mi smo najavili na prošloj Press konferenciji, da ne možemo i nečemo podržati Izvještaj o radu Vlade za 2012.godinu, a danas najavljujemo da Izvještaj o izvršenju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za prošlu godinu je neprihvatljiv za zastupnike SDA u Skupštini Kantona. Kao razloge za neprihvatanje navedenog izvještaja navodimo slijedeće činjenice:

 

- Stvarni deficit Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2012.godinu je 28 mil.KM, od kojih je 16 mil. KM prikazano u zvaničnom izvještaju i 12 mil. KM prenesenih obaveza u tekuču godinu; Ta obaveza nije izmirena u cijelosti u prvom kvartalu 2013.godine. , te je pored zabrinjavajuće lošeg punjenje budžeta u tekućoj godini, čime je ugrožena stabilnost i likvidnost Budžeta Kantona, a samim tim i kašnjenje plata i ostalih redovnih obaveza, došla kao dodatno opterečenje u likvidnosti Budžeta;

 

- Rastrošno i nedomaćinsko ponašanje funkcionera vladajuće većine u smislu trošenja javnih sredstava za upošljavanje političkih funkcionera po ugovoru o djelu (Zakon o državnoj službi poznaje isključivo instituciju KONKURSA), enomrno visoke reprezentacije(Koliko je građane Kantona koštala posjeta predsjednika SDP Lagumdžije i premijera Nikšića?  Račun od oko 1.900 KM je ispostavljen Uredu premijera)  i nabavke novih službenih vozila(direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja, direktor Zavoda za zapošljavanje iako su obečali da neče kupovati nova auta );

- U prilog ovome govori i jedna rečenica iz Izvještaja gdje se konstatuje da su budžetski korisnici, ministarstva, stvorili obaveze preko plana budžeta usljed čega je došlo do prekoračenja Budžeta na određenim pozicijama i stvaranja deficita. Iz navedenog se vidi da u radu Vlade nedostaje Timskog rada, vizije izlaska iz ekonomske krize i stvarne želje da se provedu najavljeni reformski procesi.

- Pogoršanje ukupnog privrednog ambijenta, gdje je pad industijske proizvodnje u posljednjih 6 mjeseci zabilježio negativnu stopu u Zeničko-dobojskom kantonu, a subvencije privredi smanjene i iznosile su svega 45% planiranih sredstava za 2012.godinu; Svima je jasno da kao odgovor na ekonomsku krizu jedini izlaz je jačanje realnog sektora, privrede, a naš ministar i Vlada od planiranih 1.5 mil KM za poticaj industriji utrošili su 680 hilj. KM. U 2011. godini za ovu namjenu izdvojeno je 1.7 mil. KM;

- Loš odnos prema poljoprivrednim proizvođačima i neisplaćivanje poticaja za poljoprivredu u iznosu cca 1.120.000 KM;

- Ogromno smanjenje sredstava za prava branilačke populacije, gdje je preneseno obaveza u 2013.godinu oko 1.4 mil. KM, a ukoliko se ova nepravda prema borcima hitno ne ispravi, istrajat ćemo u našim zahtjevima za pokretanjem odgovornosti ministra Ministarstva za boračka pitanja;

- Prema strukturi Budžeta Kantona, koji je krajnji izraz politike Vlade, može se zaključiti da su općine, kao nosioci lokalne samouprave, izostavljene u raspodjeli sredstava kroz kapitalna ulaganja, subvencije i poticaje što dovoljno govori o politici vladajućih stranaka (SDP i SBB) u Zeničko-dobojskom kantonu prema građanima koji svoja prava ostvaruju na lokalnom nivou.

 

 

Generalno, smatramo da aktuelna Vlada  Kantona nije ispunila svoju misiju, čak šta više stanje življenja građana je drastično pogoršano usljed loših kadrovskih rješenja ili nekompetentnosti pojedinih funkcionera, sporosti u najavljenim reformama, viziji i prilagođavanju ekonomskoj situaciji što je utjecalo na efekte i konačnu lošu ocjenu rada pogubne i neodgovorne Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Populistička i teatarska politika koju pokazuje skupštinska većina i Vlada Zeničko-dobojskog kantona predvođena dvojcem SDP i SBB je neodgovorna i pogubna za sve narode i građane Kantona, a posebno iz navedenih primjera to osjete sve kategorije građana koje svoja prava ostvaruju na kantonalnom nivou vlasti.

 

 

OSNOVNI POKAZATELJI POSLOVANJA ZA 2012.GODINU

 

PRIHODI: Ostvaren je ukupan prihod od 131.633.952KM, što je za 4,5% manje u odnosu na izvršenje u 2011.godini; odnosno za 10,2% u odnosu na plan.

U strukturi prihoda porezni prihodi učestvuju sa 99,4%. Obaveznim osiguranjem obuhvaćeno je 343.491 lica na dan 30.11.2012.g. Prosječna mjesečna izdvajanja po osiguranom licu 383,22KM. 

RASHODI: Rashodi su ostvareni u iznosu 146.202.210KM što je za 5,8% više u odnosu na izvršenje u 2011.godinu; odnosno za 0,3% u odnosu na plan.

FINANSIJSKI REZULTAT: Bilansiranjem prihoda i rashoda ostvaren je višak rashoda/deficit u iznosu -14.568.258KM.

PERIOD POSLOVANJA I-XII 2012. I-XII 2011.

A PRIHODI 131.633.952 137.817.157

B RASHODI 146.202.210 138.137.802

VIŠAK RASHODA - 14.568.258  - 320.645

 

Razlozi ostvarenog deficita na prihodovnoj strani bili su:

- Nemogućnost knjiženja januarskog prihoda u iznosu 9.612.420KM

- i precijenjeni Finansijski plan sa stanovišta prihoda u iznosu od 4.555.180KM.

 

Stavke na rashodovnoj strani koje su značajno uticale na povečanje deficita su:

Zdravstvena zaštita u inostranstvu, prekoračenje naknada plaća za bolovanje preko 42 dana, knjiženje rashoda koji nisu bili planirani u Finansijskom planu za 2012.godinu veće ostvarenje na stavci rashoda za lijekove sa esencijalne liste u iznosu od cca. 1.100.000KM.

 

Finansiranje zdravstvene zaštite u Kantonu regulisano je: Zakonom o zdravstvenom osiguranju, Odlukom o standardima i normativima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i Odlukom o osnovama, kriterijima i mjerilima za zaključivanje ugovora između Zavoda zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih ustavova. Tim se ugovornim odnosima utvrđuje vrijednost boda. Iz tih prihoda se finansira ne samo bolnička zdravstvena zaštita sekundarnog terecijernog nivoa nego i primarna zdravstvena zaštita, spec-konsultativna djelatnost i preventivna zdravstvena zaštita.

Iz napred kazanog, jasno se vidi da imamo ne samo dubiozu u KZZO kao mjestu transfera novca između obveznika zd.osiguranja i zd.ustanova koje pružaju uslugu, nego da ćemo a što i jeste najvažnije explicite imati još veće produbljivanje i tako teške finansijske situacije u zdravstvenim ustanovama a posebno u Kantonalnoj bolnici  Zenica koja i najviše koristi sredstva. 

Podsjetit ću vas da oko 75% sredstava ukupnog prihoda bolnice potiče od prihoda KZZO. U izvještaju je navedeno rashodovna i prihodovna strana, te plan sanacije i mjera kojima je između ostalog kako kažu uvedena nepopularna mjera umanjenja vrijednosti boda za 2,5% retroaktivno u 2012.g.  i  2,5%  u 2013.godini, ukupno 5%.

 

Ukoliko se uzme od ranije evidentirani problem nepoštivanja Zakona o javnoj ustanovi Kantonalna bolnica čl.11. Zakona o zdravstvenoj zaštiti čl.13. jasno se vide slijedeće implikacije:

 

1. umanjenje vrijednosti boda za 2012/2013 godine znači manje oko 2,8mil.KM

2. nepoštivanje Zakona o javnoj ustanovi Kantonalna bolnica  i

3. nepoštivanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH imaće direktno za posljedicu da planirani prihodi iz budžeta ZE-DO kantona za pokriće rashoda iz prethodne godine i investiviono i investiciono-tekuće održavanje prostora medicinske i nemedicinske opreme, transporta i informatizacije neće biti ostvareni. A podsjetit ću vas da je minimalna potreba za opremom u 2012.godini procijenjena na oko 7mil.KM.

 

Prema tome jasne su vam implikacije ovog finansijskog izvještaja na rad zdravstvenih ustanova kako primarne tako i sekundarne zaštite a posebno na rad Kantonalne bolnice i na nivo i kvalitet zdravstvenih usluga.


PRESS SLUŽBA KO SDA ZDK-a