20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 25 April 2013 07:46

Sve više nezaposlenih u EU

 

Sve veća stopa nezaposlenosti mogla bi dovesti do društvenih nemira u Evropi, upozorava Međunarodna organizacija rada (ILO) i napominje da je trenutno nezaposleno 26,3 miliona Evropljana, što je skoro 10 miliona više nego prije izbijanja krize 2008. godine. Stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji (EU) je 10,9 posto, što je 4,1 posto više nego prije početka ekonomske krize. Pri tome je nezaposlenost brže rasla u zemljama eurozone nego u ostalim članicama Unije. 

 

Tako je u februaru ove godine nezaposlenost dostigla najviši nivo od 12 posto, prenijela je Al-Jazeera.  Sve više nezaposlenih bori se za sve manji broj novih radnih mjesta, napominje ILO. Stanje na tržištima rada u Evropi u prosjeku je lošije nego prije krize, s obzirom na to da samo pet zemalja ima veću stopu zaposlenosti nego 2008. godine, a to su Austrija, Njemačka, Mađarska, Luksemburg i Malta. 

 

Što je veća nezaposlenost, veća je i mogućnost izbijanja socijalnih nemira, smatra ILO i upozorava na opasnost od politike koja, zbog sve veće štednje, zaboravlja tržište rada. 

Svaka četvrta mlada osoba u Evropi je nezaposlena, a u Grčkoj i Španiji skoro svaka druga.  Broj onih koji su dugo bez posla skoro je udvostručen, a kriza više pogađa niskokvalificirane osobe nego visokokvalificirane. 

 

Međunarodna organizacija rada vjeruje da je mogućnost izbijanja društvenih nemira za 12 posto veća nego prije izbijanja krize. Procjenjuje da je opasnost od izbijanja nemira povećana u Grčkoj, na Kipru, u Italiji, Portugalu, Španiji, Sloveniji i Češkoj, a da su malo vjerovatni u Njemačkoj, Finskoj, Belgiji, Slovačkoj i Švedskoj.  Da ne bi došlo do nemira, ILO rada predlaže evropskim zemljama promjenu kursa koji, između ostalog, podrzaumijeva napuštanje politike štednje i orijentaciju na ciljane podsticaje za tržišta rada.