23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 April 2013 05:25

Najugledniji brendovi u svijetu

 

Privatna konsultantska kompanija iz New Yorka, Reputation Institute, objavila je istraživanje o 100 kompanija koje imaju najveći ugled u svijetu. Istraživanje je provedeno na 15 tržišta, među ukupno 55.000 potrošača. 

 

- Ugled je emocionalna veza koju kompanije imaju s potrošačima. Definira nivo povjerenja, divljenja, poštovanja i dobrog osjećaja kojeg potrošači imaju prema kompaniji. Ako kompanija ima snažan ugled, ljudi joj vjeruju. Ako je ugled slab, niski su i povjerenje i poštovanje i divljenje - kazao je Kasper Ulf Nielsen, partner u institutu. Istraživanje je pokazalo da najveći ugled uživa BMW, slijedi Walt Disney, a na trećem se mjestu nalazi Rolex. Četvrti je Google, a na petom se mjestu nalazi Daimler (Mercedes-Benz). Na šestom je mjestu Sony, sedmi je Microsoft, na osmom je mjestu Canon, na devetom Nestle, a na desetom je mjestu Lego. 

 

Od 11. do 25. mjesta mjesta su redom zauzele ove kompanije: Intel, Apple, Volkswagen, Adidas, Johnson & Johnson, Samsung, L'Oréal, Nike, Colgate-Palmolive, Philips Electronics, Michelin, Amazon.com, Giorgio Armani grupa, IBM i Kellogg. Zanimljiv je podatak da su lani Apple i Volkswagen bili u prvih deset najuglednijih kompanija, prenosi Danas.hr. Ove godine su među prvih deset zato dospijeli Švicarci - odnosno kompanije Rolex i Nestle.