18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 13 April 2013 17:23

Oslobođena za pokušaj ubistva

 

Sutkinja Općinskog suda u Zenici Aida Smajiš oslobodila je nepravomoćnom presudom Zeničanku Amelu Halać (31), optužnice da je pokušala ubistvo nevjenčanog supruga Emira Bećirovića. Amela je bila optužena od strane Tužilaštva Zeničko – dobojskog kantona da je počinila krivično djelo «ubistvo na mah u pokušaju», odnosno da je u jako razdraženom stanju nanijela opasne povrede nevjenčanom suprugu. 

 

Tokom sudskog procesa Emir je izjavio da ne želi krivično gonjenje, te priznao da je Amela reagovala u odbrani od njegovog napada, te preuzeo odgovornost za slučaj. Također, o samom slučaju policija je saznala nakon što je prijavljeno nasilje u porodici od strane muža, a do dolaska policije, Amela je ranila Emira nožem. Njih dvoje žive više od devet godina u vanbračnoj zajednici, u kojoj imaju i dijete, a Emir je u nekoliko slučajeva privođen, te jednom i uvjetno osuđen zbog nasilja u porodici, odnosno napada na Amelu. 

 

Jedan takav njegov napad, 26. marta prošle godine, okončao je tako što mu je Amela nožem zadala udarac u leđa, probivši Emirovu plućnu maramicu. Nakon samog hapšenja, Kantonalni sud koji je prvobitno preuzeo slučaj, pustio je Amelu iz pritvora, smatrajući da ne postoje razlozi za njeno zadržavanje. S obzirom da  sutkinja Smajiš nije dostavila pismenu verziju svoje presude stranama u slučaju, nije poznato hoće li se Tužilaštvo ZDK žaliti na oslobađajuću presudu.