19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 10 April 2013 12:20

AMZ:Montaža eko-opreme

 

Proteklih dana u više putnih konvoja stiglo je hiljade tona opreme, koja će u narednim sedmicama biti ugrađena u nekoliko pogona Arcelor Mittala Zenica. Konvoji specijalnih tereta privukli su pažnju Zeničana, pa smo zatražili pojašnjenje uprave ove kompanije čemu služi oprema pristigla u nekoliko navrata specijalnim vozilima. 

 

- Između ostalog, stigli su dijelovi za ekološki projekat - sistem otprašivanja livne platforme Visoke peći. Do sada je stiglo 700 tona opreme samo za taj projekat. Početak probnog rada ovog sistema otprašivanja očekuje se u julu 2013. godine, kazala nam je portparol AMZ-a Dijana Božić Srdanović. 

 

Od četiri velika projekta sa ciljem zaštite okoliša, koja se trenutno provode, dva se izvode u pogoni Aglomeracija. 

 

- Kao i usvim pogonima ove vrste u svijetu, ovdje se javljaju izražene emisije crvene prašine koja nastaje u samom tehnološkom procesu proizvodnje, kao i u procesu transporta rude, sirovina i gotovog proizvoda, odnosno aglomerata Zbog toga su posebno prisutni problemi na dijelu transporta kreča i aglomerata, jer je teško izvršiti hvatanje prašine, kao i kod efikasnosti postojećih sistema otprašivanja, pojašnjava Božić Srdanović. 

 

U U Aglomeraciji zato postojeće vodene filtere mijenjaju sa pet novih vrećastih filtera.

 

- Sredinom marta, na transportu kreča pušten je u dvomjesečni probni rad prvi novi vrećasti filter. Njegov rad se prati svakodnevno i dosadašnji rezultati su veoma zadovoljavajući budući da su potpuno eliminirane emisije u tom dijelu. početkom maja bit će završena ugradnja i izvršeno puštanje u probni rad još dva sistema vrećastih filtera na sistemu transporta sintera, dok će preostala dva filtera biti pušteni u probni rad najkasnije početkom juna ove godine, kažu u Mittalu. 

 

- Realizacijom projekta u Aglomeraciji će se značajno poboljšati uvjeti rada radnika u pogonu Aglomeracija, ali i značajno smanjiti i utjecaj prašine, što će se posebno pozitivno odraziti na obližnja naselja Kanal, Pehare, Ričice, Hece i Donju Gračanicu, kaže portparol AMZ-a.

 

amzeko1