28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 09 April 2013 13:59

Nova premijera u BNP

 

Večeras će u Zenici, na novoj sceni "Potkrovlje" (skladištu rekvizita adaptiranom za publiku i igranje), biti premijerno izvedena predstava "Partija remija". Predstavu su producirali Bosansko narodno pozorište i Udruženje TEA (Teatarsko-edukativna asocijacija) iz Zenice.Predstava je rađena po orginalu Donalda Lee Coburna "The Gin Game", a djelo je glumačko-bračnog para Fikrete Salihbegović-Avdagić i Mugdima Avdagić. 

 

Adaptaciju, režiju i izbor muzike je uradila Fikreta Salihbegović-Avdagić. Produkciju, scenografiju i kostimografiju je radila u suradnji sa suprugom Mugdimom. U predstavi se izvode i songovi nastali obradom Schubertovih kompozicija za djecu, uz klavirsku pratnju Senke Salihbegović. Moniku u predstavi glumi Fikreta, a Martina glumi Mugdim.ZAŠTO PARTIJA REMIJA

 

Odavno smo razmišljali o uprizorenju dramskog teksta Partija remija američkog dramatačira Donalda Li Koburna, ali dosad se, jednostavno, nisu stekli uslovi za to. Trebalo je, valjda, da dođemo u neke „ozbiljnije“ godine, pa da nam likovi iz komada postanu posve bliski. I ljudski i glumački. 

Partija remija je komad koji govori o dvoje starijih ljudi, koji se sreću u staračkom domu, i koji, u želji da prekrate vrijeme, započnu igrati remi. Ta zabava, isprva, biva razlogom za druženje i smijeh, a da bi, kasnije, prerasla u međusobnu borbu, pravi mali rat, zapravo, u ovom slučaju, i dramski agon, u kojem se počinje otkrivati sve ono što ih tišti i boli, a što su potisnuli u sebe.

Uočili smo, isto tako, i jedan, nesumnjivo, krupan problem koji je prisutan u našem društvu, a ne činimo gotovo ništa da ga riješimo (svjesno ili ne). A taj problem je i više nego uočljiv: (ne)kultura dijaloga. Imamo potrebu da mnogo pričamo, a istovremeno nismo spremni saslušati jedni druge. Živimo u svojim zatvorenim svjetovima, podigli smo bezbroj barijera oko sebe, i ne dopuštamo nikome da nam se približi. Ukoliko se i desi da neko „uđe“ u naš svijet, umjesto međusobne potpore i razumijevanja, mi, zapravo, započinjemo borbu jedni protiv drugih, posve nespremni da zajednički rješavamo probleme koji nas tište. Postali smo neosjetljivi, prolazimo jedni pokraj drugih, bez osvrtanja, ponekad čak i bez pozdrava. Udaljavamo se jedni od drugih, gubimo jedni druge, gubimo na kraju i sami sebe.

Priča iz Partije remija sugeriše nam, dakle, da ne zaboravljamo istinske ljudske vrijednosti: humanost, ljubav, saosjećanje, razumijevanje, toleranciju, kulturu dijaloga... Upravo te vrijednosti i čine nas, valdja, Ljudima. 

 

Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić


XVIII MEĐUNARODNA KULTURNA MANIFESTACIJA „ZENIČKO PROLJEĆE“

&

BOSANSKO NARODNO POZORIŠTE ZENICA u saradnji sa Udruženjem TEA Teatarsko-edukativnom asocijacijom iz Zenice

 

Mala scena

Sezona 2012/13. (LXIII)

Premijera 683.


Donald Lee Coburn

PARTIJA REMIJA

(sentimentalna komedija)

 

Naslov originala: The Gin Game

 

Adaptacija, režija i izbor muzike: FAKETA SALIHBEGOVIĆ-AVDAGIĆ

Izvršni producenti, izbor scenografskih elemenata i kostima: FAKETA SALIHBEGOVIĆ-AVDAGIĆ, MUGDIM AVDAGIĆ

 

Podjela uloga:

Monika: FAKETA SALIHBEGOVIĆ-AVDAGIĆ

Martin: MUGDIM AVDAGIĆ

 

Izvođači songova:

JASMIN AVDAGIĆ, SENKO SALIHBEGOVIĆ, FAKETA SALIHBEGOVIĆ-AVDAGIĆ, MUGDIM AVDAGIĆ (vokali), SENKO SALIHBEGOVIĆ (klavir).

 

U predstavi su korištene horske i instrumentalne varijacije nastale obradom motiva iz muzičke kompozicije za djecu Wiegenlied Franza Schuberta.

 

PREMIJERNA IZVEDBA: ZENICA 9.4.2013. GODINE

 

Predstava se, kao kamerna postavka, izvodi u alternativnom scenskom prostoru „Scena potkrovlje“ (tačnije u magicinu krupne rekvizite, koji se nalazi u potkrovlju Zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica), gdje su pripremljeni i uređeni prostor za igru i prostor za publiku kapaciteta 60 gledalaca.

 

Trajanje predstave: 70 minuta

 

Donald Lee Coburn je rođen 4.8.1938. godine u Baltimoreu, u saveznoj državi Maryland u Sjedinjenim Američkim državama. Nakon završetka srednje škole proveo je dvije godine na službi u američkoj mornarici, a zatim je nekoliko godina bio zaposlen u reklamnoj agenciji. Godine 1965. pokrenuo je vlastitu reklamnu tvrtku, a početkom sedamdesetih preselio se u Dallas, zaposlivši se u jednoj tamošnjoj reklamnoj agenciji. U to vrijeme počeo je pisati kratke priče, ali ih nije objavljivao. Sredinom sedamdesetih počeo je pisati dramske tekstove. Prvi njegov napisani dramski tekst bio je Partija remija (The Gin Game), ali njegov prvi inscenirani dramski tekst bio je Dnevnik luđaka (Diary of a Madman), produciran u Dallas Theater Center 1976. godine. Praizvedba Partije remija bila je 6.10.1977. u New Yorku u pozorištu John Golden Theater. Za ovaj dramski tekst Coburn je 1978. godine dobio Pulicerovu nagradu za dramu. Na osnovu ovog dramskog teksta 1981. godine snimljen je i TV-film. U Coburnov dramski i scenaristički opus spadaju i dramski tekst Bluewater Cottage, te scenarij za igrani film Flights of Angels.

 

Faketa Salihbegović-Avdagić je diplomirala glumu na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za tehnologiju 1986. godine i 2006. na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru na Odsjeku za dramsku umjetnost – glumu. U mladosti je, više od deset godina, bila članica Teatra Total u Visokom. Za glumačka ostvarenja u predstavama Totala dobila je brojne nagrade na festivalima amaterskih pozorišta. Članica Glumačkog ansambla BNP-a Zenica postala je 1990. godine. Od tada do danas, tumačila je više od pedeset uloga u predstavama različitih žanrova. Povremeno je bila angažirana i kao saradnica reditelja za koreografiju i scenski pokret, a ostvarila je i tri režije. Angažirana je u dva značajna internacionalna teatarska projekta u Švedskoj i Siriji. Za glumačka ostvarenja nagrađivana je na teatarskim festivalima u Zenici, Brčkom i Doboju. Osim u teatru, brojne glumačke kreacije ostvarila je na radiju, televiziji i filmu. Dugo vremena je, u funkciji vanjske saradnice, uređivala dramski program BM Radija u Zenici i učestvovala u kreiranju brojnih radiodramskih formi. Za doprinos razvoju i promoviranju pozorišne i filmske umjetnosti i afirmaciji Zenice u oblasti kulture dobila je Plaketu grada Zenice (zajedno sa Mugdimom Avdagićem). 

 

Mugdim Avdagić je diplomirao glumu 1979. na  Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za opštu književnost, bibliotekarstvo, teatrologiju i scenske umjetnosti. Član je Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica od 1981. godine. Od tada do danas, tumačio je uloge u više od sedamdeset predstava različitih žanrova. Od 2004. do 2005. godine obavljao je funkciju direktora BNP-a Zenica. Osim u teatru, brojne glumačke kreacije ostvario je i na radiju, televiziji i filmu. Dugo vremena je, u funkciji vanjskog saradnika, uređivao dramski program BM Radija u Zenici i učestvovao u kreiranju brojnih radiodramskih formi. Za glumačka ostvarenja nagrađivan je na teatarskim festivalima u Zenici, Doboju i Zagrebu (Hrvatska). Za doprinos razvoju i promoviranju pozorišne i filmske umjetnosti i afirmaciji Zenice u oblasti kulture dobio je Plaketu grada Zenice (zajedno sa Faketom Salihbegović-Avdagić).