28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 April 2013 10:58

RMK promet:dug ZDK 1.4 mil.KM

 

Posljednje informacije o dugovanjima Vlade ZDK prema privrednom subjektu rmk promet d.d. Zenica, koji se bavi prometom roba crne metalurgije, ukazuju da Vlada neizvršavanjem svojih obaveza ugrožava poslovanje ovog  Društva. Uprkos činjenici da su mnogi dojučerašnji velikani u ovoj branši na koljenima, rmk promet d.d. Zenica još uvijek živi, bori se i opstaje u situaciji globalne recesije i složenih uslova privređivanja. Nesporno je da se pojedinim izmiruju tekuće obaveze, a obaveze prema rmk prometu datiraju još iz 2011. godine, te cijela 2012. godina.

 

Posljednji podaci govore da  Vlada ZDK duguje rmk prometu  trenutno cca 1,4 mil. KM, od čega se na kirije odnosi  cca 910.000 KM , troškovi režija cca 125.000 KM, a dug po pravosnažnoj presudi iznosi cca 390.000 KM. Ovakav teret predstavljao bi veliku kočnicu u  poslovanju i u boljim vremenima, a pogotovo u sadašnjim uslovima privređivanja kada mnoge firme propadaju zbog nemogućnosti finansiranja tekućeg poslovanja.

 

Niko nema pravo neispunjavanjem svojih obaveza uništavati  Društvo i na taj način ostaviti bez egzistencije preko 40 porodica, naročito imajući na umu da  rmk promet  redovno izmiruje obaveze prema državi, bankama, dobavljačima i zaposlenicima. Samo po osnovu zakupa poslovnog prostora Vladi ZDK, ovo preduzeće državi je platilo cca 80.000 KM PDV-a. Uzimajući sve navedeno, a cijeneći i poteškoće sa kojima se nosi i Vlada ZDK, smatramo da je došlo krajnje vrijeme da  Vlada poštuje propise, te da se plaćanje obaveza prema rmk prometu hitno ureduje.  

 

 

Služba za informisanje rmk promet d.d. Zenica