28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 05 April 2013 18:21

Nova hapšenja zbog droge

 

Policijski službenici Policijske uprave I su poduzimali pojačane mjere i radnje na suzbijanju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, te su u sklopu operativnog rada, na terenu vršene provjere za lica za koja su postojala operativna saznanja i informacije da se bave kriminalnim aktivnostima u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.


Tokom poduzimanja navedenih aktivnosti, u naseljenom mjestu Nemila, općina Zenica, od strane policijskih službenika Policijske stanice Nemila, izvršen je pregled vozila marke Golf III, registarskih oznaka M21-K-702, u kojem se na mjestu vozača nalazilo lice A.M., rođeno 1984. godine, dok se na mjestu suvozača nalazilo lice H.S., rođeno 1985. godine, a na zadnjem sjedištu vozila se nalazilo lice G.M., sva lica iz Tešnja. Nakon što je izvršeno legitimasanje i pregled navedenih lica, kod lica A.M., je pronađena pvc kesa sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu težine 50,15 grama, dok je kod lica H.S., pronađen jedan paketić sa sadržajem bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu težine 2,10 grama. Nakon pronalaska navedene materije, lica su lišena slobode i privedena u službene prostorije, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Izvršenim pregledom vozila, takođe su pronađene 2 palice te jedan sprej, koji su oduzeti od lica A.M., vlasnika vozila, te će nakon dokumentovanja prekršaja od strane Policijske stanice Nemila, nadležnom sudu biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedenog lica zbog posjedovanja navedenih predmeta. 

 

U ulici Werostin put kod broja 57, od strane policijskih službenika Policijske stanice Centar, zaustavljeno je i legitimisano lice Š.S., rođeno 1991. godine, iz Zenice, kod kojeg  je tom prilikom pronađen jedan paketić sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, nakon čega je lice lišeno slobode i privedeno u službene prostorije, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.  

 

Istog dana, oko 19,30 sati, u Zenici, u ulici Ričički put bb, od strane policijskih službenika Policijske stanice Centar, zaustavljeno je i legitimisano lice A.E., rođeno 1978. godine, kod kojeg je tom prilikom pronađen jedan paketić sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, nakon čega je lice lišeno slobode i privedeno u službene prostorije.

 

Dana 04.04.2013. godine, od strane policijskih službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, izvršena je kriminalistička obrada nad navedenim licima, te je u prisustvu dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona izvršeno otvaranje i vaganje oduzete materije, nakon čega je ista dostavljena u Odsjek za kriminalističku tehniku i KDZ, radi vršenja potrebnih vještačenja. 

 

Nakon kompletiranja svih potrebnih dokaza i obavještenja, od strane Policijske uprave I će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona protiv navedenih lica biti podneseni Izvještaji o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je lice A.M. počinilo krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz člana 238. stav 1. KZ FBiH, a druga prijavljena lica krivično djelo "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga" iz člana 239. stav 3. KZ FBiH. ” 

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA