28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 03 April 2013 09:09

Zeničani uhapšeni u Gracu

 

Austrijska policija podnijela je krivične prijave protiv pet državljana BiH kojima ih tereti za 67 provala i pljački na području Štajerske i krađu robe i dragocjenosti u vrijednosti od 383.000 eura! Dio ukradene robe iz Austrije završio je i na tržištu BiH.



Osumnjičeni lopovi, kako je potvrđeno "Nezavisnim", dolaze iz Zenice, a kako saznajemo, radi se o četiri muškarca i djevojci. Vođa organizovane grupe kradljivaca bio je dvadesetosmogodišnji Zeničanin kojem je nakon hapšenja određen istražni pritvor, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode. Osumnjičeni su starosti između 22 i 28 godina, a Austrijom su harali od oktobra prošle godine do kraja januara ove godine. Sve pljačke izvršene su na gotovo identičan način. Austrijska policija nije saopćila imena. 


Pratili bi vlasnike kad idu iz kuće, a zatim bi kroz prozore provaljivali u unutrašnjost i vršili premetačine. Austrijska policija saopštila je da su tokom provala osumnjičeni pričinili materijalnu štetu na objektima u iznosu koji prelazi 140.000 eura. Artur Guganig, inspektor, izjavio je austrijskim medijima da su osumnjičeni "radili" isključivo u periodu između 15 i 19 sati.


"Birali su mete koje se nalaze u raštrkanim naseljima, daleko od gradskih središta, i obično su to bile porodične kuće u ruralnim naseljima. U većini slučajeva prilaz je bio zaklonjen živom ogradom koja je zaklanjala pogled ka ulaznim vratima", objasnio je Guganig.  Djevojka imala ulogu vozača dok su muškarci provaljivali u domaćinstva u ruralnim naseljima. U policiji ističu da je uhapšena devojka imala ulogu vozača dok su muškarci provaljivali u domaćinstva koja su prethodno detaljno tipovali. Bandi je policija u trag ušla nakon što su istražioci otkrili razrađenu šemu po kojoj je radila.

Pomoću materijalnih dokaza do kojih su istražioci došli, banda iz BiH je krajem januara ove godine uhapšena u iznajmljenom stanu u Gracu. Istragom je utvrđeno da je stan bio iznajmljen na ime osumnjičene djevojke.

 

Daljom istragom policija je otkrila i drugi stan, u koji su osumnjičeni skladištili ukradenu robu i dragocjenosti iz opljačkanih stanova. Iz kuća su krali novac, nakit, mobilne telefone, računare i druge skupocjene predmete. Poslije provale djevojka bi pljačkaše prevozila u skrovište u Gracu.

Ukradeni nakit potom su prodavali prodavnicama i zlatarima u Gracu, dok su ukradene telefone i računare preko drugih saučesnika slali u BiH i tu ih prodavali.