19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 01 April 2013 22:20

Audio: Balet u Zenici

 Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici preksinoć je, kako smo već izvještavali, održana prva baletna predstava u historiji Zenice pod nazivom "Bal@" (Bal-et).

 Dvadeset tri godine nakon posljednjeg gostovanja baleta, te prvi put u istoriji «domaćim snagama», mladi baletani i baletanke u Zenici su pokazali da se napornim višemjesečnim radom mogu postići fantastični rezultati.

 

Predstavu je priredio Baletni studio Ars, uz asistiranje Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a. Režija i koreografija je povjerena Splićanki Lindi Prugo-Babić. Malena Zerina Mujičić, koja balet vježba gotovo pet godina, igrala je ulogu Eme, oko koje se «vrti» radnja.

 

- Pripreme su intenzivno trajale pet mjeseci, a uz sjajnu dječicu, njih četrdeset petero, moram se zahvaliti roditeljima, koji su strpljivo sarađivali cijelo vrijeme, kazala je Prugo Babić. Prvi čovjek DOLS BNP-a Miroljub Mijatović kaže da je ovo «ogroman korak za Zenicu i kulturnu scenu, koja je još prije šest decenija pokušala da organizira baletnu predstavu».

 

- Siguran sam da će već naredna pozorišna sezona u svom sastavu imati i jednu baletnu predstavu, kazao je Mijatović. Predsjednica Ars-a, koji u Zenici djeluje sedam mjeseci, Elma Šeper Nadžak kaže da je veliku potporu izvođenja prve predstave dao i Kamerni simfonijski orkestar Zenica pod dirigentskom palicom Tanise Mustafić. Zeničani su Veliku salu BNP-a ispunili do posljednjeg mjesta, a finalni dio predstave su nagradili dugotrajnim aplauzom «na nogama».


Poslušajte audio izjave sa same premijere: 




linda Prugo - Babić, koreograf i reditelj predstave




Miroljub Mijatović, BNP Zenica