23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 01 April 2013 08:46

Unošenje droge u KPZ

 

Droga, mobilni telefoni i bodeži najtraženija su roba u zatvorima u BiH. Osuđenici i pritvorenici, njihova rodbina, supruge, prijatelji ili saradnici na sve načine se dovijaju kako da u zatvore unesu nedozvoljene stvari. 

 

Ekipa "Dnevnog avaza" istraživala je kako se droga i drugi nedozvoljeni predmeti unose u Kaznenopopravni zavod Zenica, gdje trenutno boravi oko 850 osuđenika.  Više od 30 kontrola svakog dana te oko 10.000 pregleda u prošloj godini govore koliko uprava i stražari ovog zatvora ozbiljno shvataju svoj posao.

 

- Dojave, informacije, sumnje, ali i redovni nasumični pregledi, kontrole ulaska i izlaska rezultirali su da je broj pregleda sve veći, a nelegalnih predmeta iz godine u godinu u ovom zatvoru sve manji. U 2010. pronašli smo 132, u 2011. 99, a u prošloj godini 63 nelegalna predmeta. U prva tri mjeseca ove godine, pak, pronašli smo samo 19 predmeta - kaže Nihad Spahić, direktor KPZ-a Zenica.

 

Iako se na glavnoj kapiji koju Uprava i osuđenici nazivaju Šentilj, po uzoru na nekad najpopularniji granični prijelaz u Sloveniji, nalazi metal detektor, ali su i kontrole rigorozne, osuđenici ipak pokušavaju prenijeti ručno pravljene noževe, bodeže pravljene od drški kašika, komada metala, kreveta, šipki i slično.

 

- Većina stvari koje pronađemo odmah uništavamo, a odabrane čuvamo u mini muzeju. Ideje i inspiracije osuđenika su neiscrpne, pa su proteklih godina osuđenici drogu i druge nedozvoljene stvari pokušavali unijeti u bananama, eurokremu, keksovima, pitama i  cipelama. Bilo je slučajeva i gutanja kesica u kojima je droga te pokušaja supruga zatvorenika da drogu unesu u analnom ili vaginalnom otvoru. Zato se posebna pažnja posvećuje posjetama, a za kontrolu se koriste i tri psa obučena za pronalaženje narkotika - pojasnio nam je šef zatvorske policije Redžo Kahrić. No, stvari i koje uspiju zatvorenici unijeti zatvorska straža pronađe prilikom pretresa ćelija te je droga pronalažena ispod pločica u mokrim čvorovima te rupama na plafonima.

 

- Dok je zatvora i osuđenika, oni će pokušavati unijeti nelegalne stvari. No,povećanje broja kontrola i rigoroznost 24 sata dnevno pokazali su da, što je više kontrola, to je manje nezakonitosti - kazao je Spahić. Osim što kontroliraju šta unose, Uprava testira i jesu li osuđenici pozitivni na drogu ili alkohol. 

 

- I to se radi na osnovu sumnje. Prošle godine, od 178 testiranih na droge, 26 ih je bilo pozitivno, dok je od 211 alkotestiranih, osam imalo alkohol u krvi. U većini slučajeva riječ je o osobama koje su dolazile s dopusta, čime su prekršile propise dopusta - kaže Spahić. Osim krivične odgovornosti za drogu i oružje, osuđeniku se uskraćuju i pogodnosti. Tako onaj kod kojeg u organizmu bude otkrivena droga ostaje šest mjeseci bez pogodnosti da izlazi za vikende, a alkohol tri mjeseca.

 

- U prošloj godini 2.509 osuđenika koristilo je godišnji odmor, dnevni ili vikend izlazak. Registrirano je 14 zloupotreba ili 0,56 posto, što je dokaz da su procjene kome dati pogodnosti izuzetno dobre, iako se informacije o bijegu iz zatvora odnosno zloupotrebi izlaska medijski eksploatiraju i stvaraju krivu sliku da iz zatvora ide ko, kako i kada hoće - kazao je na kraju razgovora Spahić, dodajući da Uprava koristi i detektore GSM signala, ali i insajdere unutar zatvora, pa je korištenje telefona unutar zidina gotovo iskorijenjeno.  Svaki teži prekršaj, koji uključuje drogu i oružje, osuđenika košta krivične prijave i suđenja kao da je na slobodi. 

 

- U 2008. bilo je 26 prijava uglavnom zbog droge, ali je među njima bilo i pet prijava zbog prebacivanja droge i telefona preko ograde. Godinu poslije bila je 21 prijava, među njima i jedna za dilanje falsificiranih novčanica. U 2010. Uprava je prijavila sedam osuđenika, a 2011. četiri. U prošloj godini pronađeno je ukupno 26 grama narkotičkih sredstava i dva mobilna telefona - kaže šef zatvorske policije Redžo Kahrić.