28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 15 Mart 2013 20:20

Policijska akcija Zenica-Zagreb

 Mirabela, slušaj me dobro, Alvir Helvid mi je uzeo travu. Nađi ekipu. Naoružajte se i upucajte ga. Ako treba, zapalite mu i kuću”, poručio je početkom tjedna telefonom zenički kralj droge Suljo Škapur (35) svojoj nevjenčanoj supruzi Mirabeli Čokar (37) kada je doznao da je 20 kilograma marihuane, koja je u Skoplju stavljena u plinsku bocu unutar spremnika automobila, naglo promijenilo destinaciju i umjesto za Zagreb, stiglo Alviru u Zenicu.

 

Upravo ta Škapurova rečenica bila je okidač da policija, zahvaljujući mjerama prisluškivanja za koje Mirabela nije znala, prijevremeno počne operativnu akciju “Bela” koja je u konačnici, osim spašenim jednim životom, rezultirala uhićenjem deset osoba na području BiH i Zagreba te zapljenom ukupno 39,1 kilograma marihuane.Svih desetero prevezeno je u istražni zatvor kako ne bi pobjegli i ponovili (ne)djelo, dok je Sulji pritvor određen i zbog osobito teških okolnosti.

 

Osim deset uhićenih od kojih su bjegunac Suljo i još trojica dilera Adis Serhatlić, Samir Đukić i Muhamed Husić uhićeni upravo na zagrebačkim Vrbanima u srijedu, a ostalih šestero na području BiH dva dana ranije, policija je u pretresima više obiteljskih kuća, stanova i garaža zaplijenila ukupno 39,1 kilogram marihuane, šest tableta ecstasyja, poluautomatsku pušku sa skraćenom cijevi i pištolj kalibra 7,62 mm. Nađeno je i 41.700 kuna, 1710 eura, 1500 KM i 275 američkih dolara zarađenih najvjerojatnije prodajom opijata.

 

A da je Suljo boraveći ilegalno u unajmljenom stanu u Zagrebu na veliko koordinirao dilerskim lancem, svjedoči i njegov laptop, desetak oduzetih mobitela, kao i velika količina korespondencije. Onaj tko bi, unatoč uhićenju, trebao biti najzahvalniji što je akcija “Bela” startala jest Alvir Helvid. Njemu su policajci intervencijom doslovce spasili život s obzirom na to da je Suljina ekipa pod svaku cijenu odlučila poslušati gazdu koji je iz hrvatske metropole naručio njegovu likvidaciju. Narkomafija se sukobila u zeničkom naselju Dusina na granici s općinom Busovača, a u vatrenom je obračunu Alvir lakše ranjen.

 

JUTARNJI.hr

 

U članku prenesenom od kolega iz hrvatske ima nekoliko netačnosti, poput toga ko je ranjen, jer je ranjen Tuzlak Muhamed Husić, a osoba koju spominje od početka priče je ALMIR HELVIDA. 

 

 

Međunarodnom policijskom akcijom pod nazivom "Bela" razbijen je lanac krijumčara marihuane te uhićeno desetero državljana BiH i zaplijenjeno gotovo 40 kg marihuane vrijedne oko 700.000 kuna. Akciju su provele policije Hrvatske i BiH, a započeta je 5. ožujka na temelju informacija zagrebačke policije o skupini državljana BiH koji ilegalno borave u Hrvatskoj i prodaju marihuanu. Kako je na izvanrednoj konferenciji za novinare u zagrebačkoj policiji izvijestio Berislav Laukaš iz Uprave Kriminalističke policije, nakon prvih saznanja počelo se s tajnim mjerama praćenja osumnjičenih i suradnje sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu Ministarstva sigurnosti BiH. Policija u susjednoj državi je 11. i 12. ožujka nakon međusobnog oružanog sukoba između pripadnika zločinačke skupine uhitila šest osoba među kojima jednu ženu te je tom prilikom pronađeno 21,2 kg marihuane. Iduća dva dana na području Zagreba uhićena su još četvorica osumnjičenih također državljani BiH te je od njih zaplijenjeno 17,9 kg marihuane te više od 50.000 kuna za koje se sumnja da su "zarađeni" preprodajom droge.

 

Pomoćnik ravnatelja Državne agencije za istragu i zaštitu Anđelko Hrgić čestitao je i zahvalio hrvatskoj policiji na suradnji i brzoj razmjeni informacija i obavještajnih podataka koje je dovelo do razbijanja krijumčarske skupine koja je marihuanu nabavljala u Makedoniji te potom skrivenu u plinskoj boci osobnog automobila prokrijumčarila u BiH i Hrvatsku.

Hrgić je kazao da akcija još traje te da se u trenutku konferencije za novinare pretražuju "dva lokaliteta na području Zenice i dva na području Tuzle". Kazao je i da se za jednim odbjeglim osumnjičenikom traga te objasnio da je oružani sukob među samim pripadnicima skupine, u kojem je jedan od njih lakše ranjen, najvjerojatnije uzrokovan međusobnim neraščišćenim računima oko podjele plijena i neizmirenih dugova. Četvorica koja su uhićeni na području Zagreba, zadržani su u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela, a prvoosumnjičeni 36-godišnjak i zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela. Protiv svih je USKOK pokrenuo istragu zbog sumnje da su preprodavali drogu u sastavu zločinačkog udruženja a prvoosumnjičenog se tereti i za poticanje na ubojstvo jer je navodno u BiH naložio da se angažira i naoruža više osoba koje su trebale likvidirati jednog od pripadnika zločinačke skupine. USKOK je na svojim Internetskim stranicama objavio da je prvoosumnjičeni u siječnju ove godine organizirao skupinu za nabavu i krijumčarenje marihuane. Početkom ožujka je navodno dogovorio kupnju 39 kg te droge a dvojica članova skupine su potom na području Skoplja preuzeli 21,2 kg marihuane koju su sakrili u posebno prerađen plinski spremnik osobnog automobila. Drogu su prevezli u Zagreb gdje ju je drugoosumnjičeni 31-godišnjak trebao preuzeti radi prepakiravanja i daljnje prodaje. Kako se doznaje, svi uhićeni i u Hrvatskoj i u BiH od ranije su poznati po kriminalu, a neki su i pravomoćno osuđivani.


marihuana7-1503201 559817S0