24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 13 Mart 2013 16:43

Dvije koncesije u ZDK

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona, ministar privrede, Đemil Ugarak, potpisao je danas ugovore o koncesijama sa dva  privredna društva, Greenstone Maglaj i MM projekt Kreševo. 

 

 

Preduzeće Greenstone ovim se obavezalo da će vrijeme istraživanja mineralnog resursa dijabaza na ležištu Donji Rakovac, Općina Maglaj trajati jednu godinu, a koncesija za eksploataciju dodijeljena mu je na period od 20 godina. Minimalna visina koncesione naknade za istraživanje i eksploataciju dijabaza iznosit će 0,85 KM po metru kubnom čvrste mase. Ovom prilikom direktorica Greenstone-a Azra Mujanović naglasila je da planiraju uposliti 50-tak novih radnika na poslovima istraživanja i eksploatacije. 

 

Drugi koncesioni ugovor potpisan je danas sa privrednim društvom MM projekt Kreševo, koje je firma-kćerka australske kompanije Balamara. Ova kompanija dobila je koncesiju na 25 godina za eksploataciju olova, cinka i barita na ležištima Veovača i Rupice-Juraševac na području općine Vareš. Vrijeme istraživanja je pet godina prije početka eksploatacije. MM Projekt već je uplatio iznos od 175.205 KM  kao jednokratnu koncesionu naknadu, a 70 odsto tih sredstava biće uplaćen općini Vareš. 

 

Inače, minialna godišnja realizacija predmeta koncesije je 100.000 tona rovne rude, a koncesiona naknada je 1,50 KM. Naglašeno je da će u startu posao dobiti između 20 i 30 radnika, a kada se okonča period istraživanja, računa se da bi posao trebalo dobiti oko 100 radnika. 

 

Ovom prilikom ministar privrede Đemil Ugarak izrazio je zadovoljstvo što su ne samo domaći već i strani investitori prepoznali vrijednost resursa na području Zeničko-dobojskog kantona, a danas potpisani koncesioni ugovori znače ne samo novi priliv sredstava u kantonalni i općinske budžete, već i otvaranje novih radnih mjesta, saopšteno je iz sjedišta ZDK.