18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 10 Mart 2013 19:26

Saša Kajkut

 Banjalučanin Saša Kajkut (29), koji je prošle subote u velikom bh. nogometnom derbiju sa tri gola torpedirao Sarajevo i svom Čeliku donio tri boda (3:2), s kojima zenički tim ostaje u utrci za Evropu, “legao” je od prvog dana navijačima na Bilinom polju. Sudbina je, naime, htjela da prošle godine u crveno-crnom dresu debitira upravo protiv svog Borca, u kojem je prošao sve selekcije i sa 17 godina kod trenera Zorana Smileskog ušao u  seniorski tim. 


- Naravno da mi je bilo teško što sam postigao gol svom klubu, u kojem sam ponikao, ali sam u isto vrijeme bio i sretan. Profesionalac sam i taj mi je gol bio veoma potreban i koristan, jer sam dobio dodatnu dozu samopouzdanja, što je svakom igraču u novoj sredini veoma bitno bez obzira na iskustvo, a sebe smatram iskusnim igračem - kaže Kajkut. U Zenicu je stigao na poziv trenera Vlade Jagodića, s kojim je korektno sarađivao i u Borcu. Nije imao dilema, jer je znao u kakvu sredinu i klub stiže, kao što nema dileme ni da su ta tri gola u mreži Sarajlija već sada dala poseban pečat njegovom boravku u Zenici. 

 

- Ne postižu se svaki dan tri gola, a ovo mi je bio i prvi het-trik u bh. ligi. Postizao sam tri gola i u dresu Zadra i Karlovca, ali nikada u BiH. Ova tri gola su mi, uz onaj izjednačujući u finalu Kupa BiH protiv Želje (2:2) na Grbavici, kada sam sa svojim Borcem osvojio Kup, i najdraža u karijeri - ističe Kajkut. Svojevremeno je jedno poluvrijeme odigrao i u dresu bh. reprezentacije. Poziv više nije dobivao, a rado bi ga prihvatio.

 

- Bilo je to u gostima protiv selekcije Uzbekistana i tada sam igrao drugo poluvrijeme. Naravno da bih volio i pred našim navijačima zaigrati u dresu reprezentacije, a pogotovo zato što se igra na našem Bilinom polju. To bi mi bila i kruna karijere - ističe Kajkut, koji je, osim trofeja Kupa BiH, osvojio duplu krunu i sa moldavskim Šerifom iz Tiraspola. Od ljeta 2011. oženjen je i danas je otac jednoipogodišnje djevojčice Tare. Supruga Nataša, inače diplomirana pravnica i njegova vršnjakinja, s kćerkom živi u Banjoj Luci. 

 

- Nijedan sportski uspjeh ne može se mjeriti i porediti s rođenjm Tare. Ona je naš centar svijeta. Svi smo je razmazili, ali to je pozitivno - kaže Saša. Dodaje kako Nataša radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske pa su se dogovorili da ona, dok on igra u BiH, ne prekida radni odnos. 

 

- Zato dva-tri puta sedmično idem u Banju Luku kako bih bio s njima - govori Kajkut. Saša ističe da supruga i kćerkica još nisu bile u Zenici, ali da će sa prvim toplijim danima sigurno doći.

 

- Moje utakmice u dresu Čelika gledaju samo na TV-u. A Tara me već prepoznaje. Kada je utakmica, stane uz sami ekran. Uskoro će biti u prilici da me gleda na Bilinom polju, ali svakako i u aprilu u Banjoj Luci - ističe Kajkut, koji se u Zenici najviše druži s Vladom Markovićem, s kojim je svojevremeno šest mjeseci igrao i u Borcu, te sa Markom Nestorovićem.  

 

Avaz/V.B.