28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 09 Mart 2013 19:57

Pravo ljudski Festival u Zenici

 Pravo Ljudski Alter Visual Youth povezuje mlade ljude iz Zenice, Jajca, Trebinja i Bijeljine -  Udruženje građanja Pravo Ljudski u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH i u saradnji sa Centrom za edukaciju mladih iz Zenice, započeli su program razmjene mladih iz četiri bosanskohercegovačka grada: Trebinja, Jajca, Bijeljine i Zenice.


U prostorijama Muzeja grada Zenice je otvorena izložba dokumentarnih fotografija „Samo solidarnost“, kojom je inače otvoren proslogodišni Zumiraj prava/Zoom Rights program za mlade u okviru 7. Pravo Ljudski Film Festivala.


Pored izložbe fotografija, a u sklopu programa za mlade, publika je iste večeri pogledala  četiri kratka filma: „Through the time of memory“, „In Desert and Wilderness“, „Lole“, ti filmovi su nastali u okviru škole dokumentarnog filma „Ko je vidio video?“, potom je na programu bio film „Prava društvena mreža“ koji su režirali Iris Thompson, Ludovica Fales i Srđan Keča. Poslednji film je dobitnik specijalnog priznanja žirija 7. Pravo Ljudski Film Festivala.


pravljud4

 

Cilj ovog programa je sprovesti razmjenu između šesnaest mladih osoba, starosne dobi od 17 do 24 godine, koji potiču iz različitih bh. gradova i pripadaju različitim etničkim i vjerskim zajednicama. Mladi su putem sticanja novih iskustava boravka u gradovima BiH, te učešćem na praktičnim i uzbudljivim radionicama i predavanjima iz domena video aktivizma, ohrabreni aktivno učestvovati u različitim dijalozima vezanim za izazove sa kojima se ova populacija svakodnevno susreće.  

 

 

Na programu u Zenici učestvovali su i mladi  iz Trebinja i Jajca. Uz pomoć lokalnih partnera i prijatelja ovog projekta, učesnici i učesnice su na radionicama upoznati sa konceptom građanskog aktivizma i ljudskih prava. Pored toga, mladi su bili u prilici upoznati se sa različitim segmentima video aktivizma  u cilju sticanja potrebnog znanja i vještina za društvenu angažovanost u zajednicama u kojima žive.

 

 

Pravo Ljudski Alter Visual Youth program nakon Zenice nastavlja svoje putovanje u Jajce, Trebinje i Bijeljinu.

 

Više informacija možete pogledati na www.pravoljudski.org