29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Mart 2013 10:22

Ko ide u privatizaciju u 2013.

 

Direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Šuhret Fazlić u intervjuu za Poslovne novine rekao je da je akcent aktivnosti Agencije na povratu imovine i potraživanja iz zemalja sukcesora SFRJ.  Značajna imovina se još nalazi u Srbiji i Hrvatskoj koja nije vraćena preduzećima u FBiH. 

 

- Više od 30 različitih sporova se vodi pred sudovima susjednih zemalja, a u tri predmeta koja se tiču naplate potraživanja predratne namjenske industrije pokrenuli smo proces pred Sudom za ljudska prava u Strazburu - kazao je Fazlić.

 

Kako najavljuje, planom privatizacije i programom rada Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za 2013. godinu planirana je privatizacija 14 preduzeća: Šipad Export Import d.d. Sarajevo, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Remontni zavod Travnik, Fabrika duhana Mostar, Unis d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Aluminij d.d. Mostar, Fabrika duhana Mostar, BH Telecom Sarajevo (pet posto ukupnog kapitala) JP Elektroprivreda BiH (pet posto ukupnog kapitala) i JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar (pet posto ukupnog kapitala). 

 

Pored navedenih preduzeća, planiranih za prodaju u 2013. godini, ukoliko se riješe problemi, odnosno otklone razlozi zbog kojih određena preduzeća dosad nisu privatizovana, Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH će pokrenuti postupak prodaje uz donošenje odluka Vlade FBiH o metodu, odnosno načinu privatizacije državnog kapitala u preduzeću, prevashodno za KTK d.d. Visoko, Željezaru Zenica, Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, Vitezit d.d. Vitez, Konfekciju Borac d.d. Travnik i Aluminij d.d. Mostar. 

 

Kako navodi dalje u intervju za Poslovne novine  direktor Fazlić, postoji potreba donošenja novog zakona o privatizaciji kojim bi se objedinile sve izmjene učinjene u ranijem periodu i kojim bi se poduzeli određeni zahvati radi ubrzanja procesa privatizacije. 

 

Navodi primjer deset velikih preduzeća u FBiH u kojima je za posljednjih deset godina došlo do smanjenja kapitala za oko milijardu i sto miliona KM.