18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 04 Mart 2013 20:48

Sjajan uspjeh mladih Zeničana

Armen Tatarević, Vedran Izić i Azra Adilović imaju jednu zajedničku osobinu: uspješni su studenti koji potiču iz iste srednje škole - Ekonomska škola Zenica. Danas studiraju na Sveučilištu/Univerzitetu „Vitez“, a u aprilu učestvuju na Svjetskom prvenstvu u rješavanju studije slučaja BBICC (Belgrade Business International Case Competition) u konkurenciji 12 najboljih svjetskih Univerziteta.

 


Armen i Vedran dijelili su školsku klupu tokom srednjoškolskog obrazovanja i skupa su se odlučili upisati na ovaj Univerzitet. Na drugoj godini studija osnovali su Asocijaciju naprednih studenata sa vizijom da okupe uspješne studente i omoguće im unapređenje praktičnih vještina kroz takmičenja iz oblasti rješavanja studija slučaja, pisanja biznis planova i radionica. U protekle tri godine osvojili su više međunarodnih nagrada što im je omogućilo kvalificiranje na Svjetsko takmičenje Belgrade Business International Case Competition u konkurenciji 12 najboljih svjetskih Univerziteta.

 

Zeničani u Timu: Vedran Izić (prvi red, drugi s lijeva), Azra Adilović (prvi red, treća s lijeva) i Armen Tatarević (drugi red, treći s lijeva).

armenze001

 

„Nevjerovatan je osjećaj pokrenuti nešto i gledati kako mijenjate svoj život i život svojih prijatelja. U protekle tri godine osvojili smo mnogo regionalnih i međunarodnih nagrada, učestvovali na nekoliko konferencija i trenutno se spremamo za najveće svjetsko takmičenje. Studenti moraju shvatiti da studiranje ne znači samo davati ispite ili „ganjati“ uslov. Diploma vam ništa ne znači ukoliko ne znate raditi u praksi i nemate izgrađenu mrežu ljudi.“, rekao je Armen Tatarević koji obnaša funkciju predsjednika Asocijacije.

 

Vedran Izić i Azra Adilović članovi su tima koji se takmiči na Svjetskom takmičenju u Beogradu. „Sedmično imamo tri treninga, a tokom sedmice riješimo i po nekoliko problema iz prakse. Takmičenje se održava u potpunosti na engleskom jeziku što automatski daje prednost Univerzitetima iz SAD-a, Engleske i Novog Zelanda. Konkurencija je zaista jaka, ali vjerujemo da se možemo plasirati među prva tri Univerziteta.“ dodao je team leader ekipe Vedran Izić. 

 

Nema sumnje da su ova tri studenta primjer da se u Bosni i Hercegovini ipak može uspjeti ukoliko to zaista želite. Njihov cilj je jasan - pokazati svijetu da u Bosni i Hercegovini ima mladih i talentovanih ljudi koji mogu napraviti promjenu.