19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Februar 2013 09:59

Video: Grebanje u Sarajevu

Bosansko narodno pozorište Zenica nastupiće po drugi put na ovogodišnjem Internacionalnom kulturnom festivalu „Sarajevska zima 2013“. Sarajevska publika će imati priliku pogledati dugo očekivanu predstavu „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ koju je po tekstu Banjalučanke Tanje Šljivar režirala mlada bh. rediteljka Selma Spahić.

 

Predstava, koju je BNP Zenica radilo u koprodukciji sa Bitef Teatrom i Heartefact fondom iz Beograda, biće izvedena u okviru teatarskog programa Festivala na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u nedjelju, 3.3. u 19:30 sati. Osvojenih šest nagrada u svega tri mjeseca proteklih od prvog izvođenja, za najbolju režiju, najbolju mladu glumicu i glumca, za najbolju scenografiju, kostimografiju i najbolju glumicu po odluci Žirija publike na 29. Susretima pozorišta/kazališta BiH Brčko 2012. idu u prilog činjenici da za ovu predstavu vlada veliko interesovanje publike kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu. Predstava je doživjela i svoju beogradsku premijeru 11.10.2012. godine, te je još dva puta punila dvoranu Bitef teatra tokom repriznih izvedbi. 

 

 

 

 

 

 

Sarajevskoj izvedbi predstave će između ostalih prisustvovati Jasen Boko i Miroslav Radonjić, selektori Festivala bh. drame i Teatar festa „Petar Kočić“ Banja Luka, te Tijana Delić, direktorica Pozorišta mladih iz Novog Sada, koja je izrazila želju za saradnjom sa zeničkim teatrom i izvedbom predstave „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ na sceni tog pozorišta. 

 

U predstavi igraju Lana Delić, Dženana Džanić, Enes Salković, Snežana Vidović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović-Avdagić i Maja Izetbegović.

 

„Nova drama Tanje Šljivar Grebanje ili Kako se ubila moja baka na direktan i brutalan način, bavi se pitanjem nasilja među decom, kao posljedicom indoktrinacije od strane odraslih, obrazovnog sistema i, u krajnjem ishodu, nacionalističke sredine u kojoj odrastaju. U stilskom smislu, autorka ponovo briljira na planu duhovitih i neponovljivih rečenica pomoću kojih gradi čitav jedan dječiji svijet, pun neosviješćenog nasilja i beznađa, svijet čija slika treba ozbiljno da nas zabrine.“, rekao je Filip Vujošević, dramaturg predstave. Radnja drame je smještena u 2000. godinu u Bosni i Hercegovini, u vrijeme kada je, usred tranzicije, još uvijek postojala nada da će budućnost donijeti prosperitet i promjene.

 

Prisjetimo se da su mladi glumci, članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica, koji igraju u predstavi „Mali princ“, učestvovali u performansima organizovanim u povodu otvaranja Sarajevske zime, 7.2., te da su ovu predstavu za djecu izveli na sceni Sarajevskog ratnog teatra, pred prepunom dvoranom 9.2. Ovo je bilo prvo učešće DOL scene na ovom Festivalu nakon 24 godine.