29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 14 Februar 2013 03:48

Forum žena SDP saopćenje

Forum žena Općinskog odbora SDP BiH Zenica podržava kampanju ''1 milijarda ustaje'' koja će se održati 14. februara 2013. godine  a  koja je u 200 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, pokrenuta kao odgovor na užasavajuću statistiku po kojoj je jedna od tri žene tokom svog života prebijena ili silovana. Obzirom da je populacija planete Zemlje oko 7 milijardi ljudi procjenjuje se da čak jedna milijarda žena, djevojaka i djevojčica trpi nasilje. 

 

 

Iako je fizičko nasilje često najlakše za uočiti, ne smiju se zanemariti i zaboraviti i drugi vidovi nasilja poput psihološkog, seksualnog i ekonomskog a s kojima se, nažalost, veliki broj žena u Bosni i Hercegovini svakodnevno suočava.  Nedavna seksistička i diskriminatorska izjava načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića u kojoj gospodin Efendić žene koje se aktivno bave politikom naziva osobama ''ispranog mozga'' i ''nesposobnim za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva'', nažalost, pokazuje da se pojedinci ne ustručavaju javno ugrožavati dostojanstvo i integritet žena političarki i kršiti domaće propise i međunarodne konvencije. Ako se visoko pozicionirane ličnosti , kao što je u ovom slučaju načelnik Efendić, usuđuju na ovakve javne istupe, trebamo li se onda zapitati šta se dešava iza zatvorenih vrata u mnogim bosanskohercegovačkim domovima? 

Forum žena se u svom radu zalaže za borbu protiv svih oblika narušavanja ljudskih prava i smatramo da je kampanja ''1 milijarda ustaje'' odličan način da svi građani koji žele živjeti u društvu u kojem se vrednuje ravnopravnost polova javno kažu STOP nasilju nad ženama. Stoga pozivamo  sve Zeničanke i Zeničane da se 14. februara 2013. u 14:00 na Trgu Alije Izetbegovića, kod Kamenog spavača odazovu u što većem broju i zajedno sa nama podrže ovu kampanju. 

 

Predsjednica                                         

FOŽ OO SDP BiH Zenica