19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 09 Februar 2013 23:01

Opasna i španska tunjevina

Agencija za sigurnost hrane BiH, kao kontakt autoritet Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) juče je zaprimila obavijest da je na tržište BiH distribuisan proizvod ‘’Filoni di Tonno - Thunnus albacares’’, proizvođača ‘’MARFISH VAL’’, pošiljka/lot: A02213, porijeklom iz Španije, koji sadrži povećane količine histamina, a koje mogu imati štetne posljedice po zdravlje potrošača, naročito za osobe intolerantne na histamin i proizvode od ribe, te djecu i trudnice.  


 Kako je saopćila Agencija, laboratorijskim analizama izvršenim u Italiji utvrđeno je povećano prisustvo histamina u navedenom proizvodu, te je daljom istragom utvrđeno da je isti distribuisan i u BiH.  "Odmah po zaprimanju i obradi navedene obavijesti, Agencija je uputila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH da hitno utvrde sljedivost proizvoda s ciljem smanjivanja rizika po zdravlje potrošača i dostave Agenciji povratnu informaciju o preduzetim mjerama", navodi se u saopćenju.                   

 

 

Agencija se, također, obratila uvozniku navedenog proizvoda, preduzeću "Morski san d.d. Sarajevo“, koje je shodno odredbama Zakona o hrani, odgovorno za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane koju stavlja na tržište BiH.   "Od navedenog subjekta u poslovanju sa hranom zatraženo je da spriječi stavljanje navedenog proizvoda na tržište, a ukoliko je hrana već distribuisana potrošačima da obavijesti potrošače o razlozima za njeno povlačenje i traži povrat hrane kojom su opskrbljeni", ističe se u saopćenju.   Po završetku navedenih aktivnosti i zaprimanju povratne informacije od nadležnih inspekcijskih organa i subjekta u poslovanju sa hranom, Agencija za sigurnost hrane BiH će obavijestiti potrošače o svim preduzetim mjerama.

Povezani članci (by tag)