01 Decembar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 08 Februar 2013 09:39

Koji su poslovi najtraženiji

 

Komercijalisti, prodavači i softver developeri najčešće su oglašavane pozicije u 2012. na portalu Posao.ba, a predviđa se  da će tako ostati i naredne godine.  Na portalu Posao.ba u protekloj godini objavljeno je više od 8.000 oglasa za posao, dok je broj otvorenih radnih mjesta u okviru oglasa za posao iznosio 20.380, saopćeno je iz tog portala.  Procjenjuje se da je putem portala posao pronašlo oko 16.000 osoba. 

 

Najtraženija zanimanja koja su tražili poslodavci u 2012. su: komercijalista, prodavač/ica, software developer, računovođa, konobar/ica, administrativni službenik/ca, kreditni službenik, farmaceut, direktor (viši menadžment) i kuhar. Poslodavci su najčešće tražili radno iskustvo, visoku stručnu spremu, te različite kompetencije i vještine, najčešće analitičnost i sposobnost rješavanja problema, komunikacijske i prezentacijske vještine, timski rad, poznavanje engleskog jezika i samoinicijativnost. 

 

S druge strane, osobe koje traže posao najčešće su aplicirale na poslove u kategorijama prodaja, administrativne usluge, transport, skladištenje i logistika, ekonomija, finansije i računovodstvo, te menadžment. Na objavljene pozicije apliciralo je 61.429 osoba, a poslodavci su putem portala Posao.ba primili 124.982 prijave za posao.