29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 07 Februar 2013 14:38

Amini hitno potrebna pomoć

Mirnes i Sanela Dilaver nisu ni slutili da će radost odrastanj a njihovog djeteta pomutiti iznenadno oboljenje i izljev krvi u mozak. Osmogodišnja Amina je hitno operisana u Zenici, a potom prebačena u Sarajevo.Detaljnim pregledima utvrđena je malformacija jedne arterije nadomak mozga, te su ljekari kazali da je potrebno operativnim putem otkloniti tu opasnost.

 

 

- Kazali su da svakog trena može doći do prsnuća takozvanog «džepa» te arterije, te da su šanse da preživi novo prsnuće gotovo nikakve. Bili su iskreni i kazalid a Amina ima «tempiranu medicinsku bombu» u glavi i da se problem može riješiti samo komplikovanom operacijom, kazao nam je Mirnes. Djevojčica ne ide u školu, ne smije se uznemiravati, ni slučajno povrijediti glavu, a nakon što su se ljekari u BiH izjasnili da ne rade takve operacije, porodica je šansu našla na  istanbulskoj klinici Acibadem.

 

- Dobili smo predračun da operacija i pet dana boravka tamo koštaju 30.500 dolara, oko 45.000 KM. Onda smo se dali u potragu, ali samo slušamo obećanja. Mirnesove kolege na poslu u Rudniku i mještani Gradišća, komšije, su skupili 6.000 KM. Najgore je Amina se sad budi sa bolovima i pita zašto je boli glava, kaže nam majka Sanela. Nakon devet godina na birou  Mirnes je dobio posao u rudniku, a uvijek solidarni rudari su odvajali pokoju marku i sami skupili novac. Majka Sanela je domaćica, a usljed svakodnevnih trauma zbog bolesti kćerke, nedavno je doživjela infarkt.

 

Fotoreporter čuvene svjetske agencije Rojters, Dado Ruvić, tokom jednog terena saznao je za sudbinu male Amine, te je uz pomoć prijatelja i pokrenuo humanitarnu akciju.

 

- Svi podaci o bolesti, predračun iz Turske, te kako pomoći Amini već od srijede će biti dostupni na sajtu aminadilaver.com. Dogovorili smo početkom marta U Muzeju grada prodajnu humantiranu izložbu mojih fotografija u velikom formatu. Namjera nam je, pošto je Amina veliki fan našeg Edina Džeke, da pozovemo i njega da se simboličnim pojavljivanjem i isvojim imenom kao «brendom» priključi akciji, kazao nam je Ruvić, dodajući da je želja svih uključenih u akciju da Amina što prije otputuje na operaciju, jer će se njenim odrastanjem i rastom šanse za uspješnu operaciju smanjivati.

 

Jučer je otvoren humanitarni broj 090 291 090 (BH Telecom), a pozivom se donira 2 KM za Aminino liječenje. Novčana pomoć se može uputiti na ime Amina Dilaver- Pomoć za operaciju – Raiffeisen bank dd BiH – Zmaja od Bosne bb Sarajevo, broj računa banke 1610550000000032, lični KM račun 09550376181. Pomoć se može uručiti i na adresi porodice Fuada ef. Subašića 42 u Zenici, a kontakt broj mobitela oca Mirnesa je 062 379 646. Za uplate iz inostranstva moguće je obaviti putem Raiffeisen Bank dd BiH IBAN CODE: BA391612550012162471, SWIFT CODE : RZBABA2S, račun devizni 19550215399.


aminadilaver02