29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 04 Februar 2013 19:38

Šta se događalo sa Amelom B.

 

Stravičan slučaj iz sela Dubnica kod Kalesije, u kojem je djevojka Amela B. (21) teško povrijeđena i zlostavljana, šokirao je jučer bh. javnost, ali i poprimio nove dimenzije. „Dnevni avaz" je uspio stupiti u kontakt s njenim ocem Mufidom B., koji kaže da ne može tvrditi da joj je povrede nanio muž, na šta sumnjaju njeni prijatelji i rodbina s kojima smo razgovarali. Naime, prema mišljenju oca, djevojka je prvo primljena u bolnicu u Travnik i prebačena u Sarajevo, gdje je zbrinuta, a tek nakon skoro dvije sedmice prebačena je u Univerzitetski klinički centar Tuzla na operaciju.

 

Članovi Ameline porodice imaju podijeljeno mišljenje o načinu nastanka njenih povreda. I dok jedan dio njih tvrdi da ju je brutalno pretukao muž E. A. M. (identitet poznat redakciji), Amelin otac Mufid B. tvrdi drugačije, iako ne isključuje mogućnost nasilja u porodici. On kaže i da je policija obaviještena o povredama te su on i njen muž dali iskaze. 

 

- Tačno je da moja kćerka Amela ima modrice po tijelu, da je ošišana i da joj je u Tuzli urađen abortus. Stanje u kakvom sam je zatekao bilo je užasno i mislim da se radi o podmetnutim sihirima (vradžbine, op. a.). Njen muž mi je kazao da se ošišala sama i da su modrice nastale od nekontroliranih reakcija zbog stanja kroz koje prolazi. Amelin muž meni djeluje kao fina osoba, iako ja ne mogu tvrditi šta se između njih dešava u četiri zida u porodičnoj kući - ispričao nam je Mufid B.  On navodi da su je u bolnici doveli njen muž i on te je izrazio nadu da će se njegova kćerka oporaviti. 

 

- Ja se nadam da će mom djetetu biti bolje, kao i to da će se saznati istina zašto je prošla kroz sve ovo - dodaje Mufid. No, članovi njene porodice s kojima smo razgovarali kažu da se Amela nedavno udala za „pripadnika vehabijske zajednice", kojeg je upoznala putem interneta. Prema tvrdnjama pojedinih članova njene rodbine, muž joj je nakon udaje zabranio svaki kontakt s familijom.

 

- Ona se udala za njega nakon što su se upoznali putem interneta. Kada su se šerijatski vjenčali, zabranjen joj je svaki kontakt s porodicom. Jednom prilikom kada sam je zvao, javio mi se muškarac, a kada sam tražio Amelu, rekao je da s njom ne mogu razgovarati, jer joj mogu biti i momak - ispričao nam je Amelin rođak. Amela je, saznajemo iz ljekarskih izvora, bila trudna dva mjeseca, a zbog povreda s kojima je dovezena u UKC u Tuzli, na Klinici za ginekologiju izvršen joj je abortus. Četiri dana ležala je u stanju kome, a već tri i po sedmice, otkako proživljava horor, Amela nije izgovorila nijednu riječ.

 

Nesretna djevojka trenutno se oporavlja na Klinici za psihijatrijske bolesti UKC Tuzla i nalazi se u teškom stanju poremećaja ličnosti. Ovih dana posjetili su je članovi porodice iz Busovače, a, kako saznajemo, prepoznala je samo nenu. Sabina B., Amelina rodica, ispričala nam je da je s njom nakon njene udaje bila u kontaktu preko Facebooka te da joj je govorila kako lijepo živi. Onda je, nastavlja Sabina, odjednom nestala te nije odgovarala na njene poruke. Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona najavio je pokretanje istrage o cijelom slučaju.


Admir M. AVAZ