28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 01 Februar 2013 10:57

EP planovi: Vranduk, Janjići...

 

 Planirana investiciona ulaganja u narednom trogodišnjem periodu iznose 1,69 milijardi KM, predviđeno je Planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH za period 2013. - 2015. koji je danas usvojen na Skupštini društva u Sarajevu. Najvažniji stareteški ciljevi u tom periodu, kako je istaknuto, jesu početak gradnje novih proizvodnih kapaciteta, modernizacija i prestruktuiranje rudnika i prestruktuiranje EPBiH u skladu sa evropskim direktivama.

 

Planiran je početak izgradnje šest objekata: HE Vranduk, male hidroelektrane na Neretvici i vjetroelektrana „Podveležje" (projekti su u završnoj fazi pripreme, početak gradnje planiran u 201.3), zatim hidroelektrane „Una Kostela“ Aneks i „Janjići“ (početak gradnje planiran u 2014.), bloka 7 u TE Tuzla (početak gradnje planiran u 2014) i bloka 8 u TE Kakanj (početak gradnje planiran u 2015. godini).

 

U planskom periodu u pogonu bi trebalo da budu dva kapaciteta - Vjetroelektrana Podveležje i mini hidroelektrana na Neretvici, prva faza.Obrazlažući plan poslovanja EPBiH za period 2013. - 2015. izvršni direktor Edin Mujagić kazao je da je predviđeno značajno povećanje proizvodnje električne energije, a što je rezultat činjenice da su u proteklom periodu revitalizovani svi kapaciteti. Tako se očekuje i rast prihoda koji bi 2015. godine trebalo da pređu milijardu KM.Od ukupno 1,69 milijardi KM planiranih investicija, jedna milijarda KM predviđena je za izgradnju novih zamjenskih termokapaciteta i novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora.

 

Skupština dioničara usvojila je i odluke o izmjeni i dopuni odluka iz 2010. i 2011. godine o dokapitalizaciji i investicionim ulaganjima u zavisna društva - rudnike uglja koji su u sastavu Koncerna EPBiH. Odluke su donesene zbog probijanja rokova usljed dugotrajnih procedura javnih nabavki i drugih poteškoća. Također, prihvaćena je izmjena odluke o davanju pozajmica rudnicima za finansiranje podsticajnih mjera sporazumnog raskida ugovra o radu.

 

Izvršni direktor Senad Sarajlić je pojasnio da je u 2011. godini usvojena odluka o davanju pozajmica od 20,3 miliona KM za zbrinjavanje 678 uposlenika koji su se prema provedenoj studiji pokazali kao prekobrojni. Odziv u rudnicima za sporazumni prekid radnog odnosa nije bio zadovoljavajući. Stimulativne otpremnine prihvatilo je 76 radnika u ukupnoj vrijednosti 1,7 miliona KM. Problem viška zaposlenika, kako je dodao Sarajlić, pokušat će se riješiti produženjem roka pozajmice, ali i uvrštavanjem i drugih kategorija za pravo na stimulativne otpremnine.

 

Drektor EPBiH Elvedin Grabovica u izjavi novinarima izrazio je zadovoljstvo usvojenim odlukama, kazavši da se njima daje prioritet intenziviranju izgradnje novih hidro i termokapaciteta.