29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 30 Januar 2013 06:24

Manje nesreća u FBiH

nesrece u fbih nesrece u fbih

 

Ekspertni tim za praćenje implementacije Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta "Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013." Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova je u Sarajevu održao godišnju konferenciju na kojoj je prezentirao rezultate Analize stanja sigurnosti u saobraćaju u Federaciji BiH.  

 

- U Federaciji je nastavljen trend smanjenja broja saobraćajnih nesreća za sedam posto, broja poginulih za 7,1, broja teže povrijeđenih za 7,4 i broja lakše povrijeđenih za 4,4 posto - rekao je predsjednik Ekspertnog tima Kemal Ademović.  Izrazio je zadovoljstvo uprkos činjenici da je prosječna starost automobila 17 godina te da je nastavljen trend povećanja broja automobila i uvoza polovnih automobila iz zemalja Evropske unije. Govoreći o najčešćim uzrocima saobraćajnih nesreća u prošloj godini, član Ekspertnog tima Osman Lindov istakao je da su uzročnici isti kao i u 2011. godini, a to su brzina i alkohol koji nose 50 posto. Ostalih 50 posto uzročnika su tehnička neispravnost vozila, nepažnja vozaća, vožnja bez vozačke dozvole, nepropisno odstojanje, umor, nekorištenje pojasa, nepoštivanje saobraćajnih znakova. 

 

- Među njima oko 10 posto čini nedozvoljena upotreba mobilnog telefona, što je izuzetno veliki procent - kazao je Lindov. Iako imamo trend pada broja saobraćajnih nesreća, prema mjestu i kategoriji puta broj poginulih, teže i lakše povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama se povećao u odnosu na 2011. godinu. Najviše poginulih imamo na magistralnim putevima (90) gdje je povećanje za 14 posto u odnosu na uporedni period i kategoriju puta (79).

 

- Isto tako najveći broj teže povrijeđenih osoba je na ulicama u naselju (328), gdje bilježimo povećanje za 11,9 posto.  U naseljenim mjestima imamo i najveći broj lakše povrijeđenih osoba (1.855), koji je u odnosu na uporedni period taj broj  veći za 2,3 posto - dodao je Lindov. Najveći broj saobraćajnih nesreća u 2012.  u Federaciji se desio u naseljenim mjestima (14.250), ali i u tom dijelu imamo smanjenje za 2,2 posto u odnosu na uporedni period i kategoriju puta (14.568).

 

Na osnovu ove analize stanja sigurnosti u saobraćaju Ekspertni tim izdvojio je preporuke, među kojima je Petar Franjić, član Ekspertnog tima, istakao da je radi još većeg smanjenja saobraćajnih nesreća u Federaciji neophodno da Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo zdravstva, Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja aktivnije učestvuju u realizaciji Akcionog plana i strategije. S obzirom na veoma obimne zadatke policije, naglasio je da je također neophodno da se u budžetima kantona i Federacije osiguraju dodatna materijalna i finansijska sredstva za opremanje policije savremenim tehničkim pomagalima za kontrolu saobraćaja. Krucijalan zadatak nadležnih policijskih agencija u FBiH jest, ističe, reaktiviranje Baze podataka, koja je uspostavljena 2009. godine, u koju trebaju biti umreženi kantonalni MUP-ovi radi praćenja kretanja sigurnosti saobraćaja u ovoj oblasti.  Tokom implementacije Akcionog plana u prošloj godini pripadnici kantonalnih MUP-ova poduzimali su aktivnosti koje se ogledaju putem preventivnih i represivih mjera. 

 

Mjere kao što su sastanci s predstavnicima autoškola i komisija za polaganje vozačkog ispita, s uposlenicima osnovnih i srednjih škola, s predstavnicima općinskih sudova, edukacija policijskih službenika i slično, zaključeno je, trebaju se nastaviti provoditi.  Ovaj akcioni plan, koji su usvojili ministri i policijski komesari svih ministaratava unutrašnjih poslova u FBiH,  primjenu je započeo u augustu 2008. godine, a kraj implementacije, ističe Ademović, očekuje se u junu. Ovim povodom zahvalio je kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na saradnji i izvršavanju planiranih mjera i zadataka iz Akcionog plana, ali i medijima koji su u 2012. godini pratili aktivnosti Ekspertnog tima, čime su doprinijeli povećanju nivoa saobraćajne kulture stanovništva.