28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 26 Januar 2013 11:04

Bh.umjetnici u Carnegie Hallu

 

Američko-bosanska fondacija (ABF) organizirat će 31. januara u čuvenom Carnegie Hallu koncert bh. umjetnika. Bit će ovo jedinstvena prilika da se svjetskoj javnosti predstavi bh. umjetnost i to u jednoj od najcjenjenijih i najpoznatijih koncertnih dvorana u svijetu. Kompozitor i profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Ališer Sijarić istakao je da je pred bh. umjetnicima odgovoran posao jer će se predstaviti pred publikom koja je navikla na vrhunske izvedbe i umjetnike.

 

- S druge strane, ne moram ni naglašavati koliko će nam to biti čast - kazao je Sijarić. Publici u SAD-u predstavit će se kompozitori Đorđe Jovančić, Igor Karača, Dino Rešidbegović te Sijarić. Umjetnici koji će nastupiti u Carnegie Hallu su Dragan Opančić, Vedran Tuce, Ivan Šarić i Naomi Druškić.

Uz organiziranje ovog značajnog koncerta, ABF će 5. i 6. februara u Centru za transatlantske odnose (SAIS) pri Johns Hopkins univerzitetu organizirati i dva panela posvećena BiH. Prvi panel koji će biti održan 5. februara okupit će niz ekonomskih stručnjaka koji će ponuditi nova rješenja za reformu fiskalne politike u BiH.

 

- Smatramo da je trenutna fiskalna politika agresivna i da represivne mjere štednje neće polučiti željene rezultate - pojasnio je predsjednik UO ABF-a Goran Nedić. Zaključci s ovog panela, s konkretnim prijedlozima, bit će dostavljeni svim relevantnim institucijama u BiH. Učesnici drugog panela razmatrat će položaj žena u BiH iz skoro svih aspekata društva. 


-  Panel će biti svojevrsni uvod za međunarodnu konferenciju koju ćemo krajem 2013. organizirati u Sarajevu na istu temu - kazala je novinarima članica UO ABF-a Dijana Duvnjak. Ovaj panel bit će odžan 6. februara. ABF je organizacija koja već više od deset godina radi na intenziviranju suradnje između BiH i SAD-a. U toku svog postojanja organizirali su niz konferencija, panela, radionica, koncerata i drugih događaja iz različitih oblasti.

 

Primarni cilj Fondacije je promocija demokratskih načela kroz multietničnost i multikulturalnost bh. društva.