18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 24 Januar 2013 22:02

Kafedžić izlaže u BlackBoxu

 

"Muha u crnoj kutiji" naziv je izložbe slika i printova Muhameda Kafedžića Muhe koja je večeras otvorena u Galeriji "BlackBox" u Sarajevu. Izložbenu postavku sačinjavaju četiri originalne slike akril na platnu i 11 printova na platnu, a ovaj serijal, kako kaže autor, još nije u potpunosti završen.  Cilj izložbe je da promoviše ovaj vid saradnje između umjetnika i štamparije, te ponovo popularizuje japansku umjetnost i kulturu, a posebno Ukiyo-e kao vid umjetnosti multioriginala.  Naime, u Ukiyo-eu umjetnik/slikar/dizajner radi originalnu skicu ili sliku prema kojoj, ovisno o tehničkoj mogućnosti i kvalitetu grafičara, nastaje kopija koja postaje osnova za multikopiranje. Samo umjetničko djelo, a i umjetnik, ovim putem postaju poznati po kopiji, a ne po originalu. Kafedžić u svom radu pokušava pronaći slikarski aspekt poznatih djela Ukiyo-ea, te im dati novi, prvobitni original.

 

Galerija BlacBOX, Vrazova 5, Sarajevo
Izložba prodajnog karaktera. Ulaz slobodan.
_______________________________

O izložbi Muha u Crnoj Kutiji
U Ukiyo-eu umjetnik/slikar/dizajner radi originalnu skicu ili sliku prema kojoj, ovisno o tehničkoj mogućnosti i kvalitetu grafičara, nastaje kopija koja postaje osnova za multikopiranje. Samo umjetničko djelo, a i umjetnik, ovim putem postaju poznati po kopiji, a ne po originalu. Kafedžić u svom radu pokušava pronaći slikarski aspekt poznatih djela Ukiyo-ea, te im dati novi prvobitni original. Shodno tome, novi original trebao bi poslužiti za nove kopije, gdje u ovom slučaju Art & Print Shop Black Box preuzima ulogu štamparije, Julijan Komšić izdavača, a Srećko Hrkač majstora štampe. Odabir digitalne štampe kao medija je krajnje logičan, jer prati istu tendenciju koja je postojala prije četiristotina godina i gdje se vjerodostojnost u kvaliteti prenosa iz jednog medija u drugi.
Selekcijom jedanaest printova i četiri slike posmatrač će moći da usporedi isti narativ u različitim medijima, kao i kvalitet formalnih elemenata radova.
U duhu Ukiyo-ea, koji podrazumijeva upotrebu printova, odnosno njihovu funkcionalnost i egzistenciju van granica visoke umjetnosti, cilj izložbe Muha u Crnoj Kutiji jeste da promoviše ovaj vid saradnje između umjetnika i štamparije, te ponovo popularizuje Ukiyo-e kao vid umjetnosti multioriginala.
_________________________________

O autoru
Muhamed Kafedžić Muha rođen je 1977. godine u Zenici. Magistrirao je Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu temom „Jedan od 100 pogleda“ koja sumira njegovo interesovanje za Ukiyo-e, te japansku umjetnost i kulturu i pop kulturu na globalnom nivou. U njegovom radu koji obuhvata bilo medije i aktivnosti poput grafičkog dizajna, animacije, print dizajna, ili slikarstva, stripa, street arta uočava se potreba da na drugačiji način pristupi istraživanju ovih medija. Živi i radi u Sarajevu.
________________________________

Slike prolaznog svijeta Autor: Muhamed Kafedžić Muha
Dostupnost i cijene:
Printovi su na platnu formata oban, 37 x 25 cm (14.56 x 9.84 inch) uspravno ili 25 x 37 cm (9.84 x 14.56 inch) položeno, uokvireni crnom letvicom i zaštićeni antirefleksivnim staklom.
Limitirana edicija od prvih 50 printova je numerisana i potpisana od strane autora.
Molimo kontaktirajte galeriju za trenutne cijene i dostupnost Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.m