18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 21 Januar 2013 15:54

Radovi na dvije lokacije u Zenici

 

Velike firme u Bosni i Hercegovini planiraju u ovoj godini velike infrastrukturne projekte i završavaju već započete.Tako će “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) intenzivirati realizaciju strateških projekata, dok će “Autoceste FBiH” otvoriti nova gradilišta i nastaviti gradnju autoputa, saznaje današnji “Dnevni avaz”. Hidroelektrana “Vranduk”, čija će gradnja početi u ovoj godini, investicija je od 127 miliona KM, a finansirat će se iz budžeta EPBiH.

 

- Imamo urbanističku saglasnost, a u toku je rješavanje imovinskopravnih odnosa. Gradnja će početi ove godine, dok je početak proizvodnje planiran za 2017. godinu – istakli su iz EPBiH. Pored ovog projekta, u toku je fazna realizacija pripremnih aktivnosti za početak gradnje vjetroelektrane “Podveležje”. Ova investicija vrijedna je 140 miliona KM, a s radom treba početi 2015. godine. Još nije izabran konsultant, a u pripremi je i postupak javne nabavke za isporuku glavne opreme. Također, u ovoj godini počet će i gradnja male hidroelektrane na Neretvici, koja će koštati 97 miliona KM, a radovi će trajati dvije godine. Što se tiče projekata “Autocesta FBiH”, u planu je gradnja 55 kilometara autoputa na koridoru 5C, a uskoro počinje i gradnja dodatnih 18 kilometara autoputa.

 

- Radi se o dionici Svilaj – Odžak, Butila – Vlakovo i Drivuša – Klopče. Ovim ćemo imati u funkciji tri nova gradilišta. Na taj način stvaramo uvjete da konačno prijeđemo magični broj od 100 kilometara autoputa do kraja 2014. godine – saopćili su iz “Autocesta FBiH” d.o.o. Mostar. I “Autoceste FBiH” nastavit će intenzivirati gradnju autoputa na deset gradilišta, na kojima će biti angažirano više od 5.000 radnika.