29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 16 Januar 2013 10:54

Bel Canto

 Muzička grupa Bel Canto iz Zenice prva je i jedina koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Vocal Marathon takmičenju u Rijeci, gdje su pjevajući a capella impresionirali sve prisutne. Bend Bel Canto je nastao u oktobru 2011. godine, a osnovala ga je studentica Muzičke akademije Mima Kemez, kojoj je ljubav prema muzici bila inspiracija za pokretanje i okupljanje studenata različitih muzičkih, ali i socioloških pozadina, u jednu grupu.


 

Specifični su po tome što pjevaju a capella, dakle bez muzičke pratnje, pri čemu glasom imitiraju instrumente. "Mi smo mladi kreativni ljudi različitih pozadina, željni promjene, noviteta, zaljubljeni smo u umjetnost i puni pozitivne energije i želje da je prenesemo drugima", kaže za Klix.ba Kemez. Na samom startu bend je imao osam članova iz Zenice, Novog Travnika i Bugojna, a soba Mime Kemez bila je studio za probe. Nakon razgovora sa direktorom Katoličkog školskog centra Sveti Pavao Zenica, don Antom Ledićem, bend je dobio amfiteatar ove ustanove za svoje redovne probe.

 

"Prvi nastup smo imali 22. decembra 2011. godine, iako je to bilo relativno rano od samog nastanka, dobili smo odlične kritike i vjetar u leđa za dodatni rad sa ovim mladim ljudima, sa kojima su uslijedili daljnji nastupi", rekla nam je Mima. U proteklih godinu dana održali su dvadesetak nastupa širom Bosne i Hercegovine, ali posebno ističu nastupe u Brčkom i Rijeci. "Imali smo mnogo nastupa u proteklih godinu dana, a ono što bi mogli posebno izdvojiti su nastup u Brčkom gdje smo naprosto 'pomeli binu' te onaj na koji smo veoma ponosni, nastup na prestižnom Vocal Marathonu u Rijeci, gdje smo bili prvi i jedini predstavnici Bosne i Hercegovine", sa zadovoljstvom govori Kemez.

 

U njihovom rasporedu često su bilježeni i humanitarni nastupi na koje su se rado odazivali. Ovi mladi umjetnici bili su i inicijatori koncerta za mladog Zeničanina Mevludina Smriku, koji je održan u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Dan dječijih prava su obilježili nastupom u Parlamentu Bosne i Hercegovine, gdje su na poseban način izveli pjesmu "Zemlja" grupe EKV te su dobili pozive raznih međunarodnih institucija za daljnju saradnju.

 

Bend danas čine Dženisa Popaja (koloraturni sopran), Mima Kemez (jazz alt), Sandro Kovačević (hardcore tenor), Alem Brka (reggae tenor), Darian Pokaz (lirski tenor), Dino Alagić (pop tenor i beatbox), Ernad Bihorac (underground tenor), Sanid Silajdžija (bariton), Almir Avdić (duboki bas) i Semir Solo (tarabuk).

 

Nakon mnoštva nastupa, uspjeha, pozitivnih ovacija i komentara publike, koja je uvijek tražila više, ova grupa mladih umjetnika u svojoj budućnosti želi snimiti i CD."Trenutno smo u fazi pripreme novog repertoara, a imamo i autorske pjesme kojima ćemo posvetiti veliku pažnju u narednom periodu. Dobili smo poziv i za nastup u Milanu, pa spremamo repertoar koji će biti zanimljiv tamošnjoj publici. Želja nam je da uskoro uđemo u studio i snimimo nekoliko kompozicija koje su obilježile našu prvu godinu rada", zaključila je Kemez u razgovoru za Klix.ba