29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 14 Januar 2013 07:03

O Mostaru u Zenici

 

Izložba Arhiva Federacije BiH "Mostar – 20 godina poslije", kroz 25 fotografija svjedoči kako je grad na Neretvi dvadeset godina nakon početka rata i dalje razrušen i neobnovljen, ali i podijeljen grad. Izložba je do 24.01. otvorena otvorena u Muzeju grada Zenica. 

 

- Arhiv Federacije priredio je ovu izložbu kao doprinos ljepšem Mostaru i svim ljudima dobre volje da prevaziđu podjele i nesporazume, da započnu istinski proces reintegracije koja će dovesti do obnove infrastrukture i ukupnog života na Neretvi. Ova izložba je izraz naše ljubavi prema čudesnom gradu, kazao na otvaranju izložbe direktor Arhiva FBiH Adamir Jerković, koji je uz direktora Muzeja Adnadina Jašarevića otvorio izložbu.

 

Jerković je u svome govoru kazao kako problem nije novac, već postupci ljudi koji bi morali znati da isključivost i segregacija ne vodi nikamo, te da je proces reintegracije Mostara prioritet svih prioriteta. 

 

- Ovaj proces srastanja grada, koji je bio razrušen u minulom ratu, otežano se odvija. Bilo ko kada dođe u Mostar osjeti podjelu grada, kazao je Jerković. Zenica je drugi grad u kojem su izložene fotografije Arhiva FBiH, nakon njenog premijernog postavljanja u Mostaru.

 

mostarzeizlozba3