28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 28 Decembar 2012 13:40

MUP uoči Novogodišnjih praznika

 

U povodu nastupajućih novogodišnjih praznika na nivou Uprave policije Ministarstva-unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona  je sačinjen Plan pojačanih mjera i radnji koje će se poduzimati sa ciljem obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana. Planiranim mjerama i radnjama je prethodila analiza i procjena stanja na terenu budući da je evidentno pojačano kretanje građana u dane praznika, pojačana frekvencija saobraćaja, veća posjećenost ugostiteljskim objektima te kao posljedica toga i veći broj stambenih objekata u kojim su stanari u dane praznika odsutni.

 

 

U skladu sa izvršenom procjenom planirane su mjere i radnje u smislu pojačane kontrole ugostiteljskih objekata kao i drugih objekata u kojim se okuplja veći broj građana, Takođe je planirana pojačana kontrola učesnika u saobraćaju u okviru koje će se evidentirati i sankcionisati svi prekršaji propisani  Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, a u okviru predmetnih saobraćajnih  kontrola policijski službenici će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprječavanju i dokumentovanju krivičnih djela, pronalasku nedozvoljenih  predmeta kao i pronalasku i procesuiranju  izvršilaca krivičnih djela.

 

Obzirom da se očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstava, podsjećamo građane da je  u članu 3. Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona  utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se vrši prodaja, kupovina, ustupanje na prodaju i upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organa. Službenici policije će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti privremeno oduzimanje navedenih sredstava, a prekršiocima  Zakona o javnom redu i miru izdavati  prekršajne naloge.  

Ukazujemo na činjenicu da se u činjenju ovih prekršaja u velikoj mjeri pojavljuju djeca te i na ovaj način  skrećemo pažnju roditeljima  da će u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru ZE-DO kantona za prekršaje počinjene od strane maloljetnih  lica službenici policije, u slučajevima predviđenim Zakonom,  izdavati  prekršajne naloge i roditeljima.

 

Kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnijim uvjetima sve vozače i učesnike u saobraćaju  upozoravamo na odredbe  Zakona o osnovama  sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, te Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZE-DO kantona ovom prilikom još jednom apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da postupaju u skladu sa upozorenjima i naredbama izdatim od strane policijskih službenika, da upravljaju svojim vozilima krajnje oprezno, da prilagode vožnju i brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama kao i stanju vozila i tereta, te na taj način doprinesu boljoj  ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Naročito pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima kada su pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama, te podsjećamo da će vršiti pojačana kontrola alkoholiziranosti vozača u dane praznika. 

 

Uprava policije Ministarstva-unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva sve građane da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe nastupajuće praznike, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji kao i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima  maloljetnih lica, da se dužno staraju o istim te vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju kretanje maloljetnika u noćnim satima.

 

Takođe pozivamo sve građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjedonosno interesantnim informacijama kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu. 

 

 

                                                                                        URED POLICIJSKOG KOMESARA