20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 25 Decembar 2012 09:15

Privreda ZDK u 2012.

 

Prema podacima Službe za zapošljavanje Zeničko - dobojskog kantona krajem novembra na evidenciji nezaposlenih bilo je 68.944 osoba, od čega su 34. 122 žene.

Broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mjesec je povećan za 122 osobe. Prema Šefkiji Botonjiću, predsjedniku Privredne komore Zeničko – dobojskog kantona (PK ZDK) privredni rezultati slabiji su već peti kvartal, odnosno petnaest mjeseci zaredom, od zadnje četvrtine 2011. 

 

- Negativan trend po svakom od četiri kvartala ove godine pokazuje pad proizvodnje od po sedam posto u našem kantonu, a pet u Federaciji. Raste broj nezaposlenih, a smanjuje se broj zaposlenih. Iako smo lideri u Bih po izvozu, te imamo jedini uvoz pokriven izvozom, stanje je sve lošije, privreda je na koljenima, smatra Botonjić.  Komora na čijem je čelu je desetine puta predlagala niz poticajnih i olakšavajućih mjera za privrednike, koje su usvojene u manjoj mjeri ili nikako. 

 

- Država se uglavnom bavila sobom, a i «može joj se», jer kad bi svi nivoi vlasti, od Općine, preko Kantona, Federacije, pa do države, poslovali po privrednim principima, da nema zaduženja bez prihoda, svi nivoi države BiH bili bi odavno u stečaju ili likvidaciji, a nagomilana administracija na birou, kaže Botonjić. Upravni odbor PK ZDK čine čelni ljudi vodećih izvoznika i kompanija koje održavaju privredu, ali i administraciju kakvim-takvim poslovnim rezultatima, ali u PK ZDK ističu da je privreda na izdisaju, te da je pod hitno neophodno uspostaviti mjere državne politike olakšica domaćoj privredi.