19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 20 Decembar 2012 17:04

Mittal: Otkazi za još 1.500 ljudi?

Arcelor Mittal namjerava da otpusti još 1.500 radnika i broj svede na 1.200 ljudi, ustvrdio je danas Zuhdija Kapetanović, predsjednik sindikata AMZ. Sindikat je zatražio da ova kompanija konačno počne primjenjivati državne, federalne i druge propise, Kolektivni i druge ugovore, te ljudska prava radnika. Kapetanović tvrdi da mu je cifru o smanjunju broja radnika kazao direktor Mukund Kulkarni. Radnici su danas ispred Direkcije kazali da je posljednji trenutak da interveniše federalna Vlada i drugi nadležni, te da zaustave mobing i zlostavljanje radnika na radnim mjestima.  Ako uprava ne počne primjenjivati propise, najavljena su nova okupljanja, ali i obustave rada. 

 

amzprotze1

Mukund V. Kulkarni direktor AMZ-a u pisanoj izjavi dostavljenoj našem listu, kaže da se  „željezare svuda oko nas zatvaraju, smanjuju proizvodnju i broj uposlenika”. 

"ArcelorMittal Zenica u potpunosti poštuje prava svojih uposlenika da održavaju mirne i legalne proteste. Međutim, pravi način rješavanja svih ovakvih pitanja jeste dijalog i pregovori i ovaj važan proces se nastavlja.Potražnja i tržišni uvjeti vezani za čelik koji mi proizvodimo ostaju izuzetno teški, što je posljedica globalne recesije, a oporavak tržišta je spor i nepredvidiv. Kao rezultat toga, željezare svuda oko nas su  jako pogođene ovom situacijom. Dobro je da AcelorMittal Zenica nastavlja da proizvodi i prodaje čelik i na taj način obezbjeđuje zaposlenja i doprinosi privrednom život ovog grada. Kompanija ArcelorMittal Zenica je uvijek ispunjavala sve zakonske obaveze i svojim uposlenicima isplaćivala na vrijeme plaće kao i sve doprinose, obaveze prema državi, poreze , itd. Postoji problem tumačenja Općeg kolektivnog ugovora, zajednički za cijelu Federaciji BiH, i on predstavlja ozbiljan problem za mnoge firme i javne ustanove. Stoga se uistinu nadamo da će ovaj problem biti riješen što je prije moguće, za dobrobit svih.Osim obaveza navedenih u Kolektivnom ugovoru  kompanija svojim uposlenicima obezbjeđuje više nego što je predviđeno Ugovorom (dodatna naknada za topli obrok, dodatna sredstva za higijenu, participacija za medicinske preglede, naknade onima koji su na bolovanju duži vremenski period, itd.). Mi čvrsto vjerujemo u dugoročnu i održivu budućnost proizvodnje čelika u ovom gradu i nastavit ćemo da razgovaramo i pregovaramo sa predstavnicima uposlenika kako bismo riješili sva sporna pitanja. "