20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 19 Decembar 2012 14:21

Intervju: Mukund Kulkarni

 

Intervju : M.V.Kulkarni, generalni direktor ArcelorMittal Zenica. Uprava AMZ dostavila nam je intervju, koji je sa prvim čovjekom ove kompanije napravio njihov PR odjel. Intervju, zbog interesa javnosti o aktuelnim pitanjima, prenosimo u cijelosti, bez ikakvih intervencija.

 

 

U posljednje vrijeme kompanija ArcelorMittal Zenica bila je tema mnogih medijskih  napisa i priloga. Nažalost, dio njih plasirao je informacije koje su bile ili netačne ili površno i nestručno shvaćene, te kao takve pogrešno tumačene javnosti. Stoga smo prikupili ona pitanja za koja je iskazano najveće zanimanje i koja su od najvećeg značaja za javnost te ovim putem želimo na njih odgovoriti. Na pitanja odgovara generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, g M.V.Kulkarni.  

 

 

1)  Neki izvještaji kažu da  su emisije iz pogona ArcelorMittal Zenice veće nego što su bile u periodu prije rata?

O: Izvještaji koje spominjete daju podatke o kvaliteti zraka u cijelom gradu Zenici, koja sada ima mnogostruko veći broj vozila i kućnih ložišta nego što je to bio slučaj u prijeratnom periodu. Također, otvorili su se i mnogi drugi industrijski pogoni koji tada nisu postojali.  Nemoguće je da emisije iz fabrike mogu biti veće sada, kada znamo da od 2008. godine imamo samo jednu visoku peć, u poređenju sa 4 koliko ih je bilo prije rata, samo jednu koksnu bateriju, u poređenju sa 5 u to vrijeme i  da sada proizvodimo manje nego što se proizvodilo u to vrijeme.

 

2) Ljudi često ne vjeruju da se ArcelorMittal Zenica drži svojih obećanja vezanih za ulaganja u zaštitu okoliša. 

O: Kompanija je započela sa realizacijom ekoloških programa još u sklopu projekta "Fenix" (ponovno pokretanje integralne proizvodnje) investirajući u revitalizaciju, rekonstrukciju i nabavku nove ekološke opreme. Do kraja 2011. godine investicije te vrste narasle su na 41,8 miliona američkih dolara, a pokrivale su okolišne projkete u pogonima Koksare, Aglomeracije, BOF čeličane i Energetike kao i nabavku moderne opreme za kontinuirani monitoring. Od početka 2012. godine u procesu smo implementacije tri velika ekološka projekta na Koksari, Visokoj peći i Aglomeraciji, gdje će ukupne investicije dostići otprilike 13 miliona američkih dolara. Mi redovito izvještavamo relevantne organe o našim  investicijama, a podatke smo stavili na uvid i medijima.

 

3) Kada će stanovnici Zenice imati zrak i emisije u skladu sa evropskim i BH standardima i zakonima?

O: Kompanija ArcelorMitta Zenica je pripremila plan za dostizanje tih normi i počela ga je implementirati tokom ponovnog pokretanja integralne proizvodnje. Naš cilj je dovesti emisije iz pogona ArcelorMittal Zenica u sklad sa odgovarajućim BH i evropskim standardima u jednom razumnom vremenskom roku  - to je jasan cilj investicionih programa i svi radimo jako puno na tome.

Idući ka ostvarenju toga cilja mi smi već ispunili EU norme u oblasti prečišćavanja plinova na Visokoj peći, BOF čeličani i Mikseru, kao i emisija iz usponskih kolona na koksnoj bateriji. A vrlo skoro dostići ćemo EU norme koje se odnose na emisije sa livne platforme Visoke peći i emisije koje nastaju tokom zasipanja uglja na koksnoj bateriji, kao i eliminiranje visokog procenta prašine sa linije transporta sintera u pogonu Aglomeracija.    

Takvi projekti trebaju izvjesno vrijeme za realizaciju - kako zbog svoje kompleksnosti tako i zbog činjenice da ih instaliramo na pogone koji su u radu, što je izazov sam po sebi. Nije potrebno naglašavati da tako kompleksni  projekti također zahtijevaju velike investicije što je jako teško u tijeku ove ekonomske krize. Ovaj zadatak se ne može završiti preko noći, stoga molimo za razumijevanje sve naše interesne grupe, jer ostvarujemo dobar napredak.    

Kao što je već spomenuto, na stanje okoliša u Zenici utječu i kućna ložišta, saobraćaj i drugi industrijski pogoni i svi zajedno trebaju raditi na poboljšanju ovog stanja.  

 

4) Da li ArcelorMittal tretira Zenicu lošije nego druge gradove u kojima ima svoje pogone?

O: Apsolutno ne. Svi već završeni ekološki projekti ispunjavaju BH i evropske standarde, a projekti na kojima radimo će također zadovoljavati sve ove standarde kada njihova realizacija bude završena. 

Međutim, dozvolite mi da vas podsjetim na neke činjenice koje javnost često zaboravlja. Naša tehnologija je vrlo stara, projektirana prije više od 35 godina. Isto se odnosi na postrojenja za zaštitu okoliša koja su trenutno u funkciji, a to su elektro filteri, vrećasti filteri i mokri otprašivači. Budući da su dizajnirani tako davno, oni ne mogu zadovoljiti današnje, mnogo oštrije ekološke norme i očekivanja.  

Ne možemo zaboraviti ni jedinstvenu situaciju koju imamo ovdje u Zenici  - u prošlosti željezara u Zenici je stvarala visok nivo zagađenja. Zatim je došao dugi period kada fabrika nije radila i dok su druge evropske tvornice napredovale kako u ekološkoj opremi tako i u tehnologiji, u momentu kada je ArcelorMittal kupio fabriku u Zenici 2004. godine, ona već 17 godina nije radila ništa na ovom planu. To je veliki hendikep koji se ne može nadoknaditi za kratko vrijeme.

 

5) Zašto ste podaci o emisijama skrivaju ?  

A:  Podaci se uopće ne skrivaju. Kako zakon nalaže, mi redovito dostavljamo tražene podatke relevantnim organima koji su to mnogo puta potvrdili u javnosti. Ovi podaci jasno pokazuju opadajući trend emisija, posebno u pogonima Aglomeracije, Energetike,Visoke peći i Čeličane.  

 

6) Šta kompanija radi ako se desi neki ekološki incident?

O: Naš režim preventivnog održavanja je posebno kreiran za spriječavanje takvih incidenata. 

Međutim, kvar koji može prouzročitii ekološki incident moguć je u toku rada bilo koje fabrike. Takav događaj se ne može predvidjeti, ali je važno reći da mi imamo spremne procedure za reakcije u takvim situacijama. Svaka takva situacija se vrlo brzo i temeljito istražuje kako bi se identificirali uzroci i, gdje god je to moguće, preporučile i implementirale mjere za spriječavanje ponavljanja takvog događaja. Mi također odmah obavještavamo i relevantne organe o nastaloj situaciji.  

 

7)  Šta možete reći o investicijama kompanije ArcelorMittal Zenica u skorijoj budućnosti? 

O: Čak i u ovim vrlo teškim ekonomskim uvjetima, investiranja u ekološka poboljšanja se nastavljaju. Izgleda da će slijedeća godina biti teška, a mi se nadamo da će 2014. biti bolja. Jer, kao i u svakom poslovanju, jedino ukoliko preživimo i održimo se možemo investirati u zaštitu okoliša onako kako smo planirali.

 

8) Postoje trvrdnje da u gradu ima više oboljelih od malignih oboljenja nego prije, i to zbog ArcelorMittal Zenice.  

O: Uzroci ovog oboljenja su složeni gdje životne navike, kao što je pušenje i način ishrane, igraju značajnu ulogu, zajedno sa raznim drugim izvorima zagađenja. Nedavno je vodeći stručnjak iz Kantonalnog Zavoda za  javno zdravstvo ZE-DO kantona komentirao problem ovog oboljenja za medije navodeći da ArceloMittal Zenica nije glavni razlog, nego to mogu biti socio-ekonomske prilike u zemlj. U svakom slučaju, potrebno je uraditi još mnogo istraživanja da bi se mogući uzroci bolesti bolje razumjeli.  

 

9) Dozvolite a postavim i par pitanja vezanih za Arcelormittal Zenica Sindikat. Kako komentirate izjave Sindikata da kompanija  krši odredbe radnog zakonodavstva i da se ne poštuju obaveze iz privatizacijskog ugovora?

O:Takve izjave sindikata su nekorektne i ne daju realnu sliku situacije.

Poznato je svim nivoima da je kolektivni ugovor ustvari zajednički problem ogromnog broja firmi i javnih institucija u  Federaciji  i njegovo tumačenje uzrokovalo je stečaja niza privrednih subjekata. Mi se stoga nadamo da će se ovaj problem riješiti što je prije moguće za dobrobit svih. 

Još jednom moram ponoviti da je kompanija ArcelorMittal Zenica poštovala i nastavit će poštovat će sve zakone i obaveze koje iz toga proizilaze. 

 

10) Imajući u vidu trenutnu ekonomsku krizu, možete li reći šta je kompanija uradila po pitanju radnika i njihovog standarda, a u svezi protesta Sindikata najavljenog za 20 decembar?    

O: Prije svega dozvolite mi da istaknem da je potražnja za čelikom koji mi proizvodimo i dalje problematična kao posljedica globalne recesije i da je oporavak tržišta spor i nepredvidljiv. Nažalost, kao rezultat toga, željezare svuda oko nas, u našoj regiji a i diljem Evrope, su potpuno zatvorene ili su na ivici zatvaranja, ili su pak u velikoj mjeri smanjile proizvodnju i broj uposlenika - npr. Smederevo, Nikšić, Sisak,Split, itd.     

Dobro je da ArcelorMittal Zenici još uvijek proizvodi i prodaje čelik osiguravajući zaposlenje u ovom, za indistriju, vrlo teškom vremenu. Kompanija je uvijek vršila isplate plaća radnicima na vrijeme, kao ii uplate doprinosa, poreza, obavaza prema državi, i sl. 

Pored obaveza koje su predviđene kolektivnim ugovorom, kompanija također izvršava svoje obaveze prema Sindikatu, dajući više nego što je navedeno u kolektivnom ugovoru (bonovi za topli obrok i određene naknade vezane za to, dodatni higijenski proizvodi, participacija za medicinske preglede, naknade za uposlenike koji su na bolovanju duže vrijeme, itd.)  

Čvrsto vjerujemo u dugoročnost i održivu budućnost proizvodnje čelika u ovom gradu, i nastavit ćemo da razgovaramo i pregovaramo sa predstavnicima uposlenika kako bismo došli do rješenja za sva pitanja. Niko ne tvrdi da je to lak zadatak.

Što se tiče specifičnih zahtjeva najavljenih protestom, podvući ću da je kompanija ArcelorMital Zenica uvijek ispunjavala i ispunjavat će svaki legalni zahtjev vezan za uvjete zapošljavanja.

A što se tiče programa otpremnina, ovaj koncept je izuzetno dobro primljen od strane mnogih koji su dobrovoljno odlučili za njega, te je smanjenje broja radnika u nekim segmentima, kao rezultat ovog koncepta, bilo od vitalne važnosti za održanje našeg poslovanja i čuvanje ostalih radnih mjesta     

Da ne bi bilo nikakve nedoumice oko toga, treba reći: ako ova fabrika želi ostati konkurentna i preživjeti u ovim teškim vremenima, apsolutno je neophodno da poboljšamo našu produktivnost. Tenutno, željezara u Zenici ima jedan od najnižih pokazatelja produktivnosti u Evropi i to jednostavno nije prihvatljivo niti održivo.  

Zabrinutost koju izražava sindikat je predmet razgovora koji traju, što je jedini pravi način za razriješenje ovakvih pitanja. Ja se nadam i vjerujem da možemo postići obostrano razumijevanje i raditi zajedno kako bi naša kompanija išla naprijed.   

 

Dijana Božić-Srdanović | Communications Manager          

ArcelorMittal Zenica