28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Decembar 2012 06:04

Novi tužioci u Tužilaštvu ZDK

 Novi tužioci i stručni saradnici uskoro će biti raspoređeni za rad na predmetima ratnih zločina u Kantonalnom tužilaštvu u Zenici. Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je Nacrt budžeta za 2013. godinu, kojim su predviđena sredstva za upošljavanje tužilaca i stručnih saradnika.  Romana Brkić, ministrica za pravosuđe i upravu ZDK-a, kazala je da su Nacrtom budžeta predviđena sredstva za upošljavanje 12 novih radnika – dva tužioca, pet stručnih saradnika i pet daktilografa.

 

“Zeničko-dobojski kanton je dobio pohvale jer je prepoznao važnost predmeta koji treba da se riješe u hitnom roku. Uposlenici koji budu primljeni, predviđenom proširenom sistematizacijom, radit će isključivo na predmetima ratnih zločina”, istakla je ministrica Brkić. Ona je napomenula da Državna strategija za postupanje u predmetima ratnih zločina predviđa obavezu ministarstava pravde i finansija da osiguraju potrebna finansijska sredstva za ulaganje u materijalne i kadrovske kapacitete pravosudnih institucija s ciljem poboljšanja efikasnosti procesuiranja predmeta ratnih zločina.

 

U Tužilaštvu u Zenici na predmetima ratnih zločina rade četiri tužioca, a do sada nije bio uposlen nijedan stručni saradnik.  Tužilaštvo je u više navrata isticalo problem nedostatka prostora i kadrova. Ministarstvo za  pravosuđe i upravu projekat izgradnje zgrade Tužilaštva kandidiralo je za finansiranje iz evropskih IPA fondova.

                                                                                                                                            

Dž.S. / BIRN