19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Decembar 2012 21:44

Izabrani najmenadžeri BiH

Najmenadžeri decenije i najuspješnije kompanije kojima ovi menadžeri rukovode su, po ocjeni stručnog žirija manifestacije "Izbor najmenadžera Bosne i Hercegovine za 2012. godinu", generalni direktor kompanije BH Telecom Sarajevo Nedžad Rešidbegović, vlasnik i generalni direktor kompanija "Elker" Ljubija i "Inving" iz Prijedora Goran Bojić, te direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo Faris Gavrankapetanović.


Oni su večeras u Banjaluci dobili navedena priznanja na svečanoj ceremoniji "Izbor najmenadžera BiH za 2012. godinu" koju po 27. put organizuje Direkcija Agencije za izbor menadžera Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Evrope iz Zenice.

 
Priznanja za super šampiona biznisa – najmenadžeri za 2012. godinu, su po izboru žirija, generalni direktor vodeće kompanije u ovoj branši u BiH i regionu – "Perutnina ptuj" BH iz Breze Mladen Andrić, generalni direktor "dm drogerie markt" Sarajevo Damir Šlosel i vlasnik i generalni direktor kompanije "Euro- asfalt" iz Sarajeva Hamed Ramić.  Ovo priznanje takođe su dobili i generalni direktor Termoelektrane (TE) "Kakanj" iz Kaknja Hasan Čaušević i generalni direktor RiTe "Ugljevik" iz Ugljevika Anto Gajić.


Organizatori manifestacije su istakli da su nagrade najuspješnijim menadžerima svrstane u tri kategorije - mali, srednji i veliki biznis u BiH, a žiri je vodio računa da u ukupnom broju priznanja budu zastupljene sve privredne grane.

 

Najviša menadžerska priznanja u BiH uručena su ljudima koji su u 2012. godini uspješno "kormilarili" svojim kompanijama, što je rezultiralo boljim rezultatima u svim segmentima rada njihovih kompanija.  Priznanje za inovacije i razvoj proizvoda koji koriste obnovljivu energiju je dobio vlasnik i generalni direktor kompanije "Kovan M.I." iz Gračanice Said Karalić, priznanje za stalno unapređenje tehnologije dobio je generalni direktor "Unis telekom" iz Mostara Dalibor Miloš, a priznanje za kontinuiran rast i razvoj kompanije – kompanija lider u BiH direktor kompanije "Promo montažne kuće" Donji Vakuf Kemal Čolak.

 

Priznanje za najmenadžera i najkompaniju u oblasti proizvodnje začina za hranu je dobio generalni direktor i jedan od osnivača kompanije "Mladegs pak" iz Prnjavora Goran Vrhovac, priznanje za kompaniju lidera u oblasti prikupljanja i izvoza sekundarnih sirovina dobio je vlasnik i direktor kompanije "Milkus Pale" Milomir Kusmuk kao i vlasnik i generalni direktor firme "Riva" iz Tuzle Abdulah Avdagić.

 

Visoka priznanja uručena su i direktoru i vlasniku kompanije "Stanišić Pale", za oblast proizvodnje rezane građe, ali i niskogradnje, visokogradnje i transporta, Aci Stanišiću, vlasniku i generalnom direktoru kompanije "PZU Apoteke Denida" iz Sarajeva, za meteorski uspjeh u farmaceutskoj industriji proizvodnji i trgovini lijekova, Harisu Redžepagiću, generalnom direktoru Aerodroma Mostar Marinu Raspudiću i direktoru za područje Balkana u svjetskoj kompaniji "Cesar's" sa sjedištem u Mostaru Mehmetu Ince.

 

U oblasti turizma, priznanja najmenadžer i najkompanija uručena su Draganu Bogdaniću iz "ZTC Banja Vrućica" Teslić i direktoru kompanije "Panonnica" iz Tuzle Maidu Porobiću.
Prestižno priznanje - najbanka i najmenadžer u bankarstvu dobila je "Nova banka" iz Banjaluke, a predsjednik Uprave i generalni direktor ove banke Milan Radović dobio je priznanje najmenadžer u oblasti bankarstva za 2012. godinu.

 

Kao i ranijih godina i ove godine je dodijeljen jedan broj priznanja ljudima i kompanijama /institucijama koje nisu direktno u biznisu, ali je njihov značaj za uspješan podsticaj razvoju biznisa u BiH jako veliki.

 

Tako je ovoga puta dobitnik priznanja predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda za ličnost godine u BiH za 2012. godinu, a priznanje najministar ove godine pripalo je ministru industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske (RS) Željku Kovačeviću.  Priznanje najmenadžer - poslovna žena 2012. godine dobila je direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Sena Softić Taljanović, za izvanredno funkcionisanje hitne pomoći u Kantonu Sarajevo.

 

Priznanja su još uručena i dvojici najnačelnika, i to načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću za izvanredne rezultate u stvaranju ambijenta za biznis i razvoj turizma i načelniku Opštine Laktaši Milovanu Topoloviću, zahvaljujući kojem je ova opština jedna od naprednijih opština u BiH.  Nakon svečane dodjele prestižnih nagrada, u Hotelu "Bosna" u Banjaluci je održana manifestacije Bal menadžera.