25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 29 Novembar 2012 07:34

ZDK osniva Razvojnu banku?

U  nastavku 29. sjednice Skupštine Zeničko dobojskog kantona usvojene su izmjene Finansijskog plana Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK za 2012. godinu,te Informacija o realizovanim mjerama u oblasti zapošljavanja i mogućnost unapređivanja stanja. 

 

-Zastupnici SDA uputili su kritike na rebalans ovogodišnjeg Finansijskog plana Službe za zapošljavanje,pri čemu su prilikom glasanja bili suzdržani.

-Neprihvatljivo je da Služba upošljava nove ljude i da povećava plate,a s druge strane Vlada provodi mjere štednje,istakli su Ibrahim Plančić i Miralem Galijašević.

U odnosu na planiranih oko 22 miliona maraka,rebalansom je umanjen iznos za oko 1 milion i 200 hiljada maraka,ukazao je direktor Službe Ratko Orlandić.

On je naglasio,da nova zapošljavanja podrazumijevaju formiranje novih Centara za informisanje,savjetovanje i obuku /CISO/,te da se sve radi u skladu sa saglasnostima revizora,Federalnog zavoda i USAID-a. Osim ove tačke veća rasprava vođena je i povodom Informacije o realizovanim mjerama u oblasti zapošljavanja.

Konstatovano je, da ZDK ima više nezaposlenih nego zaposlenih,da je ove godine povećan broj nezaposlenih za oko 2,5 hiljade,te da na Biroima ima oko 2 hiljade mladih sa visokom stručnom spremom.

 

-Apsurd je da ZDK ima veliki broj nezaposlenih,a s druge strane je lider u izvozu i ima značajne privredne potencijale,ukazao je resorni ministar Ivica Ćurić.

-Vlada ZDK je u okviru poduzetih aktivnosti na povećanju broja zaposlenih,odlučila da,osim novog Kreditno garancijskog fonda, formira i kantonalnu Razvojnu banku,najavio je ministar Ćurić. 

 

Ocijenjeno je da dosadašnji programi na smanjenju broja nezaposlenih nisu dali rezultate,te da čak 24 mjere iz pomenute Informacije za poboljšanje stanja u oblasti zapošljavanja nisu garancija da će se to i desiti. Uz Informaciju,usvojen je i zaključak kojima se Vlada ZDK zadužuje da sačini programe na poboljšanju stanja u oblasti zapošljavanja, sa konkretnim i realno provodivim projektima i rokovima.

 

rtvze.ba