28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 23 Novembar 2012 16:49

Šest nagrada za BNP u Brčkom

Bosansko narodno pozorište Zenica, te ansambl i autorski tim predstave „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ autorice Tanje Šljivar i rediteljice Selme Spahić su osvojili najveći broj nagrada na 29. susretima pozorišta/kazališta u Brčkom. Na Festivalu je izvedeno ukupno osam predstava u takmičarskom programu, a predstava „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“ kojom su otvoreni ovogodišnji Susreti osvojila je ukupno šest nagrada i to za najbolju režiju, najbolju glumicu, najbolju mladu glumicu, najboljeg mladog glumca, najbolju scenografiju i najbolji kostim.


Predstava je rađena u koprodukciji sa Heartefact fondom i Bitef teatrom iz Beograda, te je nakon zeničke i beogradske premijere koje su održane početkom ove teatarske sezone prvi put učestvovala na nekom festivalu. Nakon sjajnog uspjeha u Brčkom, planirana su gostovanja i u drugim bh gradovima i gradovima regiona. 

 

U samo tri mjeseca pozorišne sezone 2012/13. BNP Zenica je osvojilo čak sedam nagrada. Pored nagrada u Brčkom zeničani su osvojili i Specijalnu nagradu na 7. Joakim Interfestu u Kragujevcu sa predstavom Pismo iz 1920.