29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 18 Novembar 2012 10:42

Dani bh.filma u Poljskoj

Filmom "Djeca" Aide Begić u poljskom gradu Poznanju, u Charlie Monroe kinu Malta  su otvoreni Dani bh. filma. Manifestaciju su otvorili počasni konzul BiH u Poznanju Jacek Ginter Šlaski, inače poznati i priznati biznismen i privrednik u Poljskoj, i ambasadorica naše zemlje u Poljskoj Koviljka Špirić. 

 

"Želja nam je da udahnete dah ove prelijepe zemlje Bosne i Hercegovine i da u narednih sedam dana uživate u filmovima koji su osvajali nagrade na svjetskim festivalnima. Ljeto u zlatnoj dolini, Grbavica, Sevdah, Go west i Gori vatra su filmovi kojim ćete ostati zadivljeni", rekao je u obraćanju počasni konzul BiH u Poznanju, Šlaski.

 

Otvaranju manifestacije su prisustvovali i Bosanci i Hercegovci koji studiraju ili predaju bosanski, hrvatski ili srpski jezik na katedri za slavistiku Sveučilišta Adam Mickiewicz u Poznanju.

 

Sedmica bh. filma u Poznanju će trajati do 23. novembra, a za spomenute filmove vlada veliko interesovanje domaće publike. Titlovanje cjelokupnog filmskog programa uradila je Agata Jawoszek, profesorica na Sveučilištu Adam Mickiewicz, na odsjeku za slavistiku.