28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 17 Novembar 2012 10:37

Književna večer-Mjesec knjige

U ovogodišnjem kulturno umjetničkom programu „Mjesec knjige“, Gradska biblioteka u Zenici ugostila je dva, po mišljenju stručne javnosti, najznačajnija imena književne scene RS, koji su i među najboljim stvaraocima regiona.


Ingeniozna ( i po kritičkom mišljenju autora ovog teksta, najbolja u BiH) poetesa Jovanka Stojčinović-Nikolić, članica Udruženja književnika RS, dobitnica svih mogućih regionalnih nagrada i priznanja za svoj književni rad, predstavila se zeničkoj publici prelijepim stihovima izabranim, kako je rekla, „specijalno za moje zeničke prijatelje i poštovaoce“ .

 

Ništa manje kvalitetan, rekao bih - harizmatični Darko Cvijetić, pjesnik, pozorišni glumac i režiser , govorio je svoju šokantno-inovativnu poeziju, koja bi uznemirila i kulturne sredine daleko prijemčivije za poetiku a la Darko.

 

Književnik Kemal Mahmutefendić je pročitao svoje, izuzetno toplo i nadahnuto, viđenje Jovankine poezije, nakon čega su Željko Grahovac i Elis Bektaš „malim“ kritičkim osvrtom na dvije neobične poetike začinili ovo nesvakidašnje književno dešavanje, kojim je Gradska biblioteka poprilično podigla rejting, inače uobičajenih gostovanja šarolike književne bratije.


Bojan Bogdanović